Equo vota avui i divendres la incorporació a la coalició Compromís

  • El Bloc reunirà el consell nacional dissabte · Iniciativa proposa Cristina Domingo perquè sigui el número 2 de la llista per València

VilaWeb
Redacció
21.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els militants d’Iniciativa del Poble Valencià, els Verds i independents participen avui i divendres en les assemblees d’Equo per a ratificar l’acord d’integrar-se a Compromís, amb el Bloc, amb vista a les eleccions  al congrés espanyol del 20 de novembre.

Avui a València i a Castelló, i divendres a Alacant, els nous membres d’Equo també votaran les candidatures que presentades per a formar part de la coalició.

Iniciativa ha proposat la portaveu de la coordinadora d’Equo, Cristina Domingo, com a candidata per a la llista per València, un cop constatat que Isaura Navarro, que havia sonat com a possible candidata, no s’ha presentat. ‘Considerem que és un perfil més pròxim a allò que es vol representar en aquests moments. Tot i que té l’aval d’Iniciativa, però, és només una de la vintena de propostes que es votaran’, explica a VilaWeb Pasqual Mollà, secretari d’organització d’Iniciativa. En cas de ser escollida, l’ex-regidora de Paterna aniria de número dos, d’acord amb el pre-acord entre Equo i la resta de partits de Compromís, que preveu que els candidats d’Equo se situïn en els números parells en les candidatures de València i Castelló, i en els senars en la candidatura d’Alacant. En aquest darrer cas, la candidata per la qual aposta Iniciativa és Aitana Mas, una jove de 21 anys regidora de Crevillent. ‘L’hem escollida perquè suposa una opció nova i diferent a qualsevol altra’, explica Mollà, que en tot cas, recorda que seran els participants en l’assemblea qui decidiran les candidatures.

Coalició Compromís-Equo

El nom de la coalició és un dels punts més delicats de l’acord entre les diverses formacions. Segons que explica Mollà, l’acord estableix que la coalició s’anomenarà ‘Bloc, Iniciativa Verds, Equo – Coalició Compromís’, el qual anirà acompanyat del logotip de Compromís i sota d’aquest, ‘Compromís – Equo’. Per Mollà, ‘la popularització farà que hom acabi dient Compromís-Equo i que eixe serà el referent identificatiu per a la gent i la campanya electoral’. Caldrà veure, però, si el Bloc hi està d’acord. Serà dissabte quan ho decidirà, en el congrés nacional en el qual es preveu que els nacionalistes ratifiquen l’acord.

‘És un acord equilibrat, que permet desenvolupar el bon estat de salut de Compromís i, alhora, sumar-hi una part d’un espectre que fins ara no s’havia incorporat’, diu Mollà, que considera que’ el referent verd al País Valencià el formen Iniciativa, els Verds, i tot un conjunt de gent que a partir de l’aparició d’Equo ha volgut implicar-se en un espai polític’. I continua: ‘Som una coalició d’obediència valenciana, però de cara a les elecció al congrés, ens mostrem preocupats per qüestions estatals, com pot ser el salari mínim interprofessional, que ara per ara no es decideixen ací sinó en un àmbit estatal’. 

Gómez o Baldoví

Iniciativa i, concretament Mollà, s’havien mostrat molt favorables a Diego Gómez com a cap de llista de la coalició. En les últimes hores, però, el nom d’un altre dels candidats a encapçalar-la, Joan Baldoví, sembla haver guanyat força. ‘Diego Gómez serà més representatiu, ja que no arriba tan marcat per cap partit i ha sigut president d’Escola Valenciana. Però conec Baldoví i crec que qualsevol dels dos jugaria bé el paper que correspon al cap de llista’. Per Mollà, aquesta campanya no té previst de plantejar una figura mediàtica sinó més aviat donar a conèixer ‘un projecte que s’obre camí, que ha sigut exitós en les eleccions autonòmiques, i que ara ha de consolidar la seva presència a Madrid per tenir-hi una representació pròpia que encara no hem tingut mai’.

Les assemblees d’avui tenen lloc al Complex Municipal de la piscina de València i a la seu d’Inicitiva a Castelló. Divendres serà el torn de l’assemblea d’Equo a Alacant, que es farà al centre de congressos d’Elx. En tots els casos, a quarts de vuit del vespre. I dissabte arribarà el torn del Bloc, que decidirà si aprova l’acord de coalició. Si tots els partits donen el vist-i-plau, la setmana vinent es formalitzarà la coalició. A més, es recolliran signatures per aconseguir els avals necessaris, com a partit sense representació al congrés, per a poder-se presentar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any