Eliseu Climent: ‘Uns Premis Octubre amb parèntesi’

  • Eliseu Climent, president d'ACPV, explica el perquè d'aquesta decisió i assegura que la persecució de Camps ha estat una sagnia

VilaWeb
Redacció
20.09.2011 - 15:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Que quede clar que els Premis Octubre i els congressos, que són els elements fonamentals, es continuen celebrant. Hem decidit de no fer la festa literària, perquè els Octubre estan en una situació econòmica complicada, per l’assetjament que ha rebut Acció Cultural del País Valencià, des de fa quatre anys, de l’ex-president de la Generalitat, Francisco Camps.

Aquesta situació econòmica difícil, resultat de la persecució política de Camps, amb multes milionàries, ens ha forçat a emprendre campanyes i accions com la de defensa de les emissions de TV3 i la Iniciativa Legislativa Popular ‘Televisió sense fronteres’ (admesa a tràmit al Congrés dels Diputats), ens ha fet treballar per sobre de les nostres possibilitats. Per això hem decidit de mantenir la part intel·lectual dels premis i de suprimir-ne la part més lúdica. Enguany, solament enguany. Confiem que el nou president Alberto Fabra impose un altre tarannà i puguem reconduir les coses. Però, vaja, Fabra ja ha dit que les multes eren innegociables. Per això hem preferit prioritzar la salvació de l’entitat.

La supressió de la festa literària és un parèntesi. En quaranta anys aquesta serà la tercera vegada que no farem la festa literària (els premis sempre): el primer parèntesi fou l’any 1982, arran de la riuada d’Alzira; el segon, el va forçar Eduardo Zaplana el 1995, quan dos dies abans de celebrar el sopar literari a la Fira de Mostres de València ens va prohibir de fer-l’hi. I el tercer és aquest, fruit de la persecució de Francisco Camps.

L’etapa de Francisco Camps no podia ser pitjor, si més no quant a nosaltres. Que es reunira cinquanta vegades amb el president de Múrcia i ni una sola vegada amb el president de Catalunya ja ho diu tot. Tenia odi a Catalunya i als qui la defensàvem des d’ací. Ha estat una sagnia.

Eliseu Climent, president d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV).

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any