El congrés espanyol vota a favor de la immersió, amb els vots contraris de PP i UPyD

  • La resolució reivindica el dret dels alumnes de 'no ser segregats per raó de la seva llengua'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.09.2011 - 21:15

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El congrés espanyol ha aprovat una resolució (pdf) presentada per Esquerra a favor de la immersió lingüística, amb els vots favorables de tots els partits, tret del PP i d’UPyD. Aquest ha estat el resultat de la negociació entre el PSOE i ERC arran de la polèmica interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). S’hi han sumat CiU i ICV i els altres grups de la cambra. El document expressa el suport del congrés al ‘model lingüístic vigent al sistema educatiu català com a garantia de la cohesió social i de la plena igualtat d’oportunitats’.

A més. recorda que els alumnes tenen ‘dret al català com a llengua vehicular i d’aprenentatge’ i ‘a no ser segregats en centres ni en grups diferents per raó de la seva llengua’.

El text pactat s’ha aprovat en forma d’esmena transaccional. El text insta el govern espanyol a defensar el model lingüístic actual ‘en el marc de la legislació vigent’ i destaca que els alumnes tenen dret a ‘la immersió lingüística com a recurs pedagògic en el cicle inicial i com a garantia de coneixement amb suficiència oral i escrita del català i del castellà en finalitzar l’educació obligatòria, sigui quina sigui la llengua habitual en incorporar-se al sistema educatiu’.

La declaració recorda que els estudis comparatius que avaluen la qualitat del sistema educatiu demostren que alumnes catalans tenen un bon nivell de català i castellà quan finalitzen la seva etapa educativa, i que els alumnes catalans han de poder rebre l’educació en català ‘d’acord al que disposa l’Estatut de Catalunya’ i a que ‘s’utilitzi normalment el català com a llengua vehicular i d’aprenentatge, tal com estableix la jurisprudència constitucional’.

El govern acusa també els socialistes de l’atac a la immersió

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha denunciat que l’agressió contra el català a les escoles no prové únicament del PP, i ha acusat el PSOE de participar-hi. En aquest sentit, Homs ha criticat que el reial decret que obligava a impartir una tercera hora de castellà a l’escola impulsat pel govern espanyol socialista ‘va directament en contra de la nostra política lingüística a l’escola’.

És per això que ha demanat a la ministra de Defensa i candidata del PSC a les eleccions, Carme Chacón, que ‘faci que es retiri el reial decret’, que, segons ha dit, afecta més a la immersió que el recurs del PP contra la LEC. ‘Alguns tenen memòria parcial i contra el PP viuen millor’, ha sentenciat.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any