El PSOE i el PP expulsen la resta de partits del consens constitucional

  • El congrés espanyol aprova la reforma en una votació esperpèntica · Llamazares veta les transaccionals davant la irritació de CiU, que no vota · Els diputats d'ERC, NaBai, ICV, BNG i CC abandonen l'hemicicle · Un diputat del PSIB vota en contra, per error

VilaWeb
Redacció
03.09.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La reforma de la constitució espanyola aprovada ahir al congrés amb els vots del PSOE i el PP és un nou cop a l’autonomia financera de les comunitats autònomes i un pas més cap a un model estatal centralista. Amb la votació d’ahir, els dos partits espanyols van expulsar la resta de formacions del consens constitucional. La votació al congrés va fer-se en un ple esperpèntic (vídeo) i sense un debat previ com és preceptiu en una reforma d’aquesta magnitud.

Els diputats d’ERC, ICV, NaBai, BNG i CC van abandonar l’hemicicle en el moment de la votació i el diputat Llamazares (IU) va vetar la votació de les transaccionals davant la irritació de CiU. Al final, es va aprovar amb 316 vots a favor (PSOE, el PP i d’UPN) i 5 en contra (UPyD i dos diputats socialistes, un d’ells de les Illes Balears). Tot i que Llamazares havia anunciat la seva intenció d’abandonar la cambra, al final s’hi va quedar per votar les esmenes per a poder vetar les transaccionals (esmenes presentades a última hora que no poden ser votades si un sol diputat s’hi oposa).

Minuts després de la votació, Llamazares va fer aquesta piulada: ‘Me n’he anat en esperit [en referència als seus companys que han abandonat l’hemicicle], i he deixat el meu cos per a poder vetar les transaccions PPSOE i CiU en justa correspondència’. Minuts abans, ja avisava també al Twitter: ‘Avís seriós. Vetaré qualsevol transacció de PP i PSOE en justa correspondència. Qui avisa no és traïdor’.

Amb tot, segons que va explicar el diputat de CiU Pere Macias en declaracions a VilaWeb, els nacionalistes catalans no haurien canviat el sentit del vot a la reforma. Segons Macias, aquestes dues transaccionals milloraven una mica la reforma i CiU estava disposada a votar-les favorablement, però en cap cas no s’havia plantejat de votar a favor de la reforma. Totes les esmenes, de tots els grups, van ser refusades.

El portaveu de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida, va declarar, en sortir de l’hemicicle, que la reforma aprovada és un ‘disbarat’ i que ‘no té  cap sentit aprovar amb urgència una reforma de la constitució que no s’aplicarà fins el 2020’. Va lamentar la manera en com s’ha aprovat i va afirmar que ‘l’espectacle d’aquesta votació demostra que el que comença malament acaba malament’. Duran i Lleida va considerar que la reforma no calmarà els mercats.

El portaveu d’ERC, Joan Ridao, va dir que la reforma era un ‘cop d’estat’ i va preguntar a PP i PSOE què se n’havia fet, de les promeses de transparència d’ambdós partits amb motiu del moviment del 15-M. I per la portaveu d’Iniciativa, Núria Buenaventura, la reforma és involutiva i antidemocràtica. La resta de partits també van criticar amb duresa la reforma i la manera com s’ha portat a terme.

Un diputat del PSIB vota per error en contra de la reforma constitucional espanyola

Un dels dos vots socialistes en contra de la reforma constitucional ahir al ple del congrés va ser de José Manuel Bar Cendón, militant del PSIB. El grup socialista al congrés va dir que es tractava d’un error del diputat a l’hora de votar. L’altre diputat del PSOE que va votar en contra va ser Antonio Guitérrez, socialista madrileny, que ja havia avisat de la seva oposició a la reforma. Els també socialistes Manuel de la Rocha, José Antonio Pérez Tapias i Juan Antonio Barrio van decidir no acudir al ple del congrés en senyal de disconformitat.

La reforma s’ha de votar ara al senat, votació que es farà dimecres i que també es preveu convulsa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any