El PSOE i el PP s’avenen a fixar per llei un dèficit màxim del 0,4%

  • S'exigeix més a les comunitats autònomes · La reforma de la constitució no inclourà xifres, sols diu que l'estat i les comunitats autònomes han de respectar els marges fixats per la llei i per la UE · Avui s'ha de presentar a les corts espanyoles, i es votarà la setmana vinent

VilaWeb
Redacció
26.08.2011 - 08:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La negociació de la reforma constitucional espanyola entre el PP i el PSOE per a incloure-hi un límit d’endeutament s’ha allargat anit fins a última hora. De matinada s’ha acordat de no incloure-hi cap xifra, en la reforma de la constitució, com demanaven CiU i algunes veus del PSOE, i de fixar un màxim de dèficit en una llei orgànica que s’haurà d’aprovar el 30 de juny de 2012, amb temps, doncs, per a negociar-la. La modificació de la constitució és poc concreta i fins i tot ambigua, i consisteix a modificar l’article 135 (vegeu-ne el nou (pdf) redactat i el vell) dient que l’estat i les comunitats autònomes han d’adequar les actuacions al principi d’estabilitat pressupostària i han de respectar els marges fixats per la llei i per la UE, si s’escau.

Si bé hi ha uns quants mesos per a negociar la llei que fixarà el màxim del dèficit, sí que se n’han pactat els principals detalls: el sostre del dèficit estructural del conjunt de l’administració pública de l’estat espanyol del 2020 serà del 0,4%. Això sí, el repartiment d’aquest dèficit no afavoreix gens les comunitats autònomes, ben altrament. Segons l’acord, l’estat podrà tenir un dèficit màxim del 0,26% del PIB, mentre que el sostre de les comunitats serà del 0,14%. L’exigència per als ajuntaments és encara més dura: el 2020 hauran d’assolir l’equilibri pressupostari, és a dir, un 0% de dèficit.

Una batalla electoral

Des del moment que es va anunciar la proposta, a pocs mesos de les eleccions legislatives espanyoles, el debat públic ha esdevingut una batalla de signe electoral. El PSOE i el PP han provat de desgastar els adversaris respectius. Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE) va trontollar en un primer moment per una proposta que tocava la línia de flotació del seu programa: la protecció de l’assistència social i el benestar, i el PP ho va aprofitar per presentar el candidat socialista com un home sense influència i desorientat. Després Rubalcaba va reaccionar imposant algunes condicions a la reforma que, en època pre-electoral, el seu partit i el govern espanyol no poden defugir. Una de les condicions de Rubalcaba era que la xifra de l’endeutament màxim no figurés en l’articulat constitucional, sinó en una llei orgànica, de més fàcil modificació. Resta per veure el profit que uns i altres treguin de la reforma pactada, en funció, també, de si s’acaba convocant o no un referèndum per a validar-la.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any