Francesc Granell: ‘El poder públic es demostra absolutament ineficaç i incapaç’

  • 'Els governs segueixen una política erràtica cada vegada que han de prendre alguna decisió compromesa'

VilaWeb
Redacció
09.08.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La situació actual és de màxima confusió i de dispersió financera. Ni tan sols és clar l’acord exacte a què van arribar demòcrates i republicans la setmana passada, perquè cada partit l’explica d’una manera diferent i el Tea Party encara hi afegeix més llenya. I a Europa els governs dubten constantment, vacil·len i segueixen una política erràtica cada vegada que han de prendre alguna decisió compromesa, especialment si és en clau europea i per al benefici, o perjudici, comú. Això, per als mercats, és confusió i inestabilitat. El poder públic es demostra absolutament ineficaç i incapaç. El cas del govern espanyol és paradigmàtic. No hi ha a Europa cap més cas de tants canvis de discurs en tan poc temps.

I és l’administració pública que ha de restaurar la situació. Però, ara com ara, no demostra pas tenir energia per a fer-ho i els mercats no se’n fien i se’n ressenten. A Europa es veu clar que els polítics cerquen els seus vots interns, cosa que acabem pagant cara tots plegats. No hi ha una governabilitat europea, ara que faria més falta que mai.

És a dir, si els uns proposen solucions keynesianes a base d’augmentar el deute i els altres proposen d’arribar al dèficit zero, és impossible que tirem endavant. No sé quina és la bona, però cal que tots es posin d’acord i demostrin que s’ho creuen. Quan hi ha tanta distància, no hi ha manera d’inspirar confiança. És greu, però també vull dir que no som al crac del 29.

L’economia americana continua essent la més forta, de moment més que no pas la xinesa. Però els americans han d’entendre que no poden continuar fent de xèrifs del món, amb tres o quatre guerres en marxa alhora, perquè no tenen recursos per a fer-ho. Ja va passar l’any 1971, en època de Nixon, amb la guerra del Vietnam. Al final van haver de desvincular l’or del dòlar perquè aquella guerra ja no es podia pagar. I ara, a Obama, li passa una mica igual. Es pensen que són molt rics i potser resulta que no ho són tant. Fer de policia del món és molt car. A Europa, a una altra escala, igualment.

En definitiva, cal deixar de vacil·lar i començar a viure amb allò que tenim. I això no s’arregla en una tarda.

Francesc Granell, catedràtic d’economia de la Universitat de Barcelona

(Opinió telefònica recollida per VilaWeb.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any