La pujada al port de Salau esdevé un clam a favor de l’occità

  • Més de trs-centes persones s'han aplegat al port

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.08.2011 - 19:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La XXIV edició de la pujada al port de Salau ha esdevingut enguany un clam a favor de la llengua occitana per l’atac del govern espanyol a la llei de l’aranès. La trobada, que serveix per recordar i enfortir els vincles entre catalans i occitans ha aplegat més de tres-centes persones al port, a una altitutd de 2.010 metres, malgrat la densa boira que hi havia.

Tots els parlaments han acabat amb crítiques al govern espanyol pel recurs presentat contra la llei de l’aranès. Un dels més crítics ha estat el cap de Política Lingüística del Conselh Generau d’Aran, Jusèp Loís Sans, que ha defensat el drets dels pobles a viure i parlar la seva pròpia llengua. Els representants occitans també han demanat que es retiri el recurs i que la llei es pugui desplegar amb normalitat.

Jordi Bosque, vice-president del Centre d’Agermanament Occitano-Català, ha explicat que els propòsits de la trobada, que va néixer fa vint-i-quatre anys, continuen plenament vigents: reivindicar la relació d’amistat entre aquests dos pobles i cadascuna de les seves llengües i cultures.

La ubicació d’aquest Port és molt simbòlica: es tracta d’un camí natural entre Occitània i Catalunya, que històricament ha servit per fer comerç i per connectar els dos pobles. Durant la guerra de 1936-1939 milers de republicans van passar-hi camí de l’exili. Els occitans, que des del seu vessant han de fer una caminada de tres hores des d’Areja (Coserans), porten formatge, i els catalans, que han de caminar tres quarts d’hora des d’Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà), vi. Músics de les dos vessants dels Pirineus han posat el toc festiu a la jornada.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any