La tertúlia proscrita

La borsa de Tel-Aviv, la primera a patir els efectes de la rebaixa del deute

  • Ha suspès les operacions després de patir caigudes de més del 6%

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.08.2011 - 13:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La borsa de Tel-Aviv ha decidit aquest migdia suspendre les operacions per mirar de refredar la desastrosa obertura d’avui, amb pèrdues de més del 6%, motivades per la rebaixa de la qualificació del deute nord-americà.

La borsa d’Israel, que ha obert avui la setmana perquè diumenge és lectiu, ha estat la primera que ha patit els efectes de la crisi d’aquest cap de setamana. L’índex israelià ja va tancar la setmana passada amb els pitjors resultats des del 2008, amb vuit dies consecutius de pèrdues. El ministre de Finances, Yuval Steinitz, ja va advertir ahir en un comunicat que ‘magrat la nostra plena confiança en la fortalesa de l’economia nord-americana i en la seva recuperació, la degradació del deute és un senyal d’alarma per a nosaltres que ens recorda que l’economia israeliana pateix encara turbulències’.

No en va, els Estats Units són la destinació principal de les exportacions israelianes, amb un valor de 11.600 milions de dòlars l’any, un 28% del total de les vendes. Un altre 30% de les exportacions d’Israel van a països de la Unió Europea.

Una de les principals preocupacions per als inversors israelians és que el dòlar pugui perdre valor, cosa que encariria les exportacions israelianes.

Netanyahu presenta l’equip que ha de de donar resposta als ‘indigants’

Israel, a més, té un altre front obert dins del país. El primer ministre, Benjamin Netanyahu, nomenat quinze comissionaris perquè formin un equip d’anàlisi i gestió de les manifestacions dels ‘indignats’, per donar-los resposta. Ahir, en una protesta històrica, més de tres-cents mil manifestants van sortir als carrers de Tel-Aviv i Jerusalem per a reclamar més justícia social.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any