La prima de risc espanyola torna a superar el màxim històric

  • Supera els 400 punts bàsics per segon dia consecutiu

VilaWeb
Redacció
03.08.2011 - 10:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de tancar ahir amb 386 punts, avui la prima de risc ha tornat a superar el propi rècord, 408 punts, i ara s’ha estabilitzat al voltant dels 385 punts. Ara la borsa espanyola es manté plana mentre la resta de borses baixen. Ahir les borses europees van tornar a tancar ahir amb pèrdues generals. A la desconfiança sobre la qualitat del deute espanyol, que s’arrossega de fa temps, s’hi va afegir la incertesa sobre la recuperació de l’economia nord-americana i sobre la capacitat de mantenir la qualificació del deute. El temor dels inversors respecte d’un possible rescat d’Espanya fins i tot va obligar la Comissió Europea a difondre un missatge de tranquil·litat. Això va permetre que la prima de risc es relaxés i tanqués a 380 punts bàsics.

Ahir la tensió va apoderar-se de tots els mercats i la prima de risc que s’ofereix als inversors pels bons espanyols a deu anys va arribar a superar els 400 punts bàsics. Un màxim històric des de la introducció de l’euro.

I si la prima de risc va marcar un màxim històric, l’Ibex-35 va tancar amb un nou mínim anual: 2,18%, el nivell més baix des del juny de l’any passat, amb una cota de 9.114,9 punts. També va haver-hi grans davallades a la borsa alemanya (-2,26%), francesa (-1,82%) i japonesa (-1,21%). El Dow va tancar amb una caiguda del 0,82%; l’FTSE-100, del 0,97%; el Nasdaq, del 0,86%.

Ni les mesures per a ajudar Grècia ni l’acord sobre el deute públic dels Estats Units van servir gens. I la pressió no va recaure únicament sobre el deute espanyol: l’italià també va tancar a 371 punts bàsics,.

La situació de nova crisi del deute espanyol va fer que José Luís Rodríguez Zapatero anul·lés les vacances, que havia de començar ahir i que havien de durar fins el 19 d’agost, quan es farà la pròxima reunió del consell de ministres i es començarà a perfilar el decret de reducció del dèficit.

Barroso veu ‘clarament injustificat’ el tractament dels mercats al deute espanyol

El president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, considera que els mercats estan donant un tracte ‘injustificat’ a Espanya i Itàlia i ha defensat les mesures acordades pels dirigents de l’eurozona el passat 21 de juliol. Per això ha demanat als governs europeus que accelerin els tràmits parlamentaris per ratificar aquestes mesures.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any