El PSC ajorna el congrés nacional fins al 16 de desembre

  • Els socialistes esperaran a després de les eleccions espanyoles per a elegir el nou primer secretari

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.08.2011 - 13:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC ha decidit d’ajornar fins al 16, 17 i 18 de desembre la celebració del congrés nacional que havia previst per a final d’octubre. Així ho ha proposat l’executiva del partit, reunida avui extraordinàriament, arran de la convocatòria d’eleccions espanyoles avançades el 20 de novembre per part de José Luís Rodríguez Zapatero. Els socialistes esperaran a després dels comicis per a designar el nou primer secretari, que substituirà José Montilla, després de les patacades electorals patides al parlament i a les municipals.

El viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, també ha anunciat que el 29 d’agost la comissió executiva del partit es reunirà i obrirà el termini per la presentació de candidats a primàries per cap de llista a les generals per Barcelona.

Tant l’ex-consellera Montserrat Tura com el col·lectiu Congrés des de Baix havien demanat aquest ajornament.

Congrés des de Baix és un corrent del PSC nat a la xarxa l’endemà mateix de les eleccions municipals del 22 de maig i que aquest cap de setmana passat ha discutit l’orientació del partit amb vista a recuperar la confiança de la gent i de la militància. En el document de conclusions (pdf) de la primera escola d’estiu, demana d’ajornar el congrés nacional i d’aprovar un nou reglament d’un congrés més participatiu i obert.

‘El PSC ha de fer un exercici de definició i ha de veure molt clar què defensarà i representarà perquè el ciutadà pugui atorgar-li la confiança’, explica la portaveu, Núria López, que creu que ara és el moment de demostrar que el partit ‘canviarà de manera de fer’. De moment, els moviments de base ja han demanat que es dupliqui el nombre de delegats que podran participar al congrés nacional.

Congrés des de Baix també sosté que cal revisar el model d’estat per transformar-lo en un estat federal a través de la reforma de la constitució, que cal ‘destriar realment el PSC del PSOE de manera que el PSC tingui més identitat’, i treballar ‘per aconseguir més respecte’ dels socialistes espanyols en la defensa dels interessos catalans. Per això, diuen, cal constituir un grup parlamentari propi al congrés espanyol.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any