L’eclipsi total de Lluna, també a internet

  • Les restes volcàniques del volcà xilè poden envermellir el satèl·lit durant l'eclipsi d'avui

VilaWeb
Redacció
15.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, de dos quarts de vuit del vespre a la una de la nit, hi haurà un eclipsi total de Lluna, format per l’ombra que hi projectarà la Terra, en una triple alineació amb el Sol que durarà ben bé cent minuts. Unes quantes webs proposen de seguir el fenomen també per internet, com la del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona, la de la Ciutat de les Estrelles de la Universitat d’Alacant i la del Parc Astronòmic del Montsec.

L’eclipsi tindrà quatre fases. Durant la fase U1 hi haurà un primer contacte parcial, en què encara arribaran alguns raigs de Sol a la Lluna. Una hora més tard començarà la fase U2, la més fosca, la de l’eclipsi total. Quan el Sol deixarà entreveure el contorn de la lluna, començarà la fase U3, i aquesta durarà fins que el Sol no torni a il·luminar de ple la Lluna, que és la fase U4. Els interessats en poden obtenir més informació tècnica (pdf) a la web de la NASA.

Hi ha experts que diuen que la pols volcànica que flota per l’atmosfera de la Terra, arran de l’última erupció volcànica de Xile, pot donar a la Lluna eclipsada un to vermellós molt peculiar.

El fenomen es podrà observar bé des d’indrets foscos, lluny de les ciutats, amb l’horitzó est i sud-est lliure d’obstacles i amb uns prismàtics. Per a fotografiar el fenomen es necessitarà una càmera amb teleobjectiu i seguir els consells d’algun fotògraf especialista.

L’últim eclipsi d’aquesta mena va ser el 16 de juliol de 2000, i no n’hi tornarà a haver cap més de semblant fins el 27 de juliol de 2018.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any