La renúncia del vice-president i de dos magistrats més del TC obre una crisi institucional

  • Són dos progressites i un conservador · Protesten perquè el tribunal no s'ha renovat encara

VilaWeb
Redacció
13.06.2011 - 13:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El vice-president del Tribunal Cosntitucional, Eugeni Gay, i dos magistrats més, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera, l’un de l’anomenat sector progressita juntament amb Gay i l’altre conservador, han presentat la serva renúncia aquest migdia per sopresa. En la carta enviada al president del tribunal, Pascual Sala, argüeixen que el seu mandat està caducat des del novembre del 2010 i que ja han complert amb escreix la seva funció. L’acció s’interpreta com una protesta contra el congrés espanyol, on els diputats encara no han arribat a cap acord per a la seva renovació. D’aquesta manera són ara els dos grans partits espanyols els que han posar-se d’acord per renovar el tribunal. Són les primeres dimissions que hi ha en la història del Constitucional. El tribunal té ara quatre llocs vacants: les tres dimssions d’avui i la baixa de Roberto García-Calvo, mort fa mesos.

Ara és el president del tribunal, Pascual Sala, qui ha de decidir si accepta o no la renúncia dels tres jutges. D’aquesta manera, d’acceptar-se les renúncies i tot esperant la renovació, quedaria un Tribunal Constitucional integrat per cinc membres de l’ala progressista’ (Pascual Sala, Luis Ignacio Ortega, Adela Asúa, Pablo Pérez Trems i Manual Aragón) i tres de conservadors (Francisco Pérez de los Cobos, Francisco Hernando i Ramón Rodríguez-Arribas).

En aquest comunicat, Sala diu ‘es pronunciarà en la major brevetat possible’ després d’haver avaluat ‘les condicions que assegurin el més complet i correcte funcionament del TC’. Sala diu, també, que els tres magistrats han presentat la dimissió per forçar la renovació de la institució i ‘per haver sobrepassat en més de sis mesos el mandat de renovació previst a la constitució’. Diu, també, que i ja havien manifestat la seva intenció al Ple del Tribunal del 7 de juny.

Fonts del tribunal han assenyalat que, tot esperant la decisió de Sala, el tribunal pot continuar funcionant amb normalitat, car el quòrum mínim que exigix la llei és de vuit membres, exactament els que queden ara.

PP i PSOE es culpen mútuament per la crisi oberta

Les reaccions polítiques no s’han fet esperar. PP i PSOE, que amb la seva manca d’acord per a renovar els magistrats han propiciat les dimissions, continuen atacant-se l’un a l’altre i es culpen mútuament de la crisi oberta. La secretària general del PP espanyol, Dolores de Cospedal, ha relacionat aquestes renúncies a la ‘deriva del govern de José Luis Rodríguez Zapatero’ i ha insinuta que ‘la sentència sobre Bildu podria estar al darrera’. Per la seva part, el secretari d’organització del PSOE, Marcelino Iglesias, ha demanat responsabilitat al PP per assolir un acord per renovar tribunal. ‘D’una vegada per totes ha d’entendre que cal cooperar i col·laborar per a la renovació’, ha reblat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any