Bildu també presidirà la Junta General de Guipúscoa

  • PNB, PSE i PP exlouen l'esquerra abertzale de la junta de Biscaia

VilaWeb
Redacció
13.06.2011 - 12:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Lohitzune Txarola (Bildu), de trenta-tres anys, i militant d’Eusko Alkartasuna, ha estat elegida presidenta de la Junta General de Guipúscoa. Amb els vint-i-dos vots dels apoderats de Bildu i el d’Aralar (tant a la primera com a la segona tanda), l’esquerra abertzale assoleix el control d’aquesta institució. PNB i PSE, que junts sumaven 24 apoderats no han pactat cap aliança i els partits han arribat a un acord per a la resta de càrrecs, donant així la primera vice-presidència a Eider Mendoza (PNB), la segona a Julio Astudillo (PSE) i les dues secretaries a Iñigo Manrique (PP) i Rebeka Ubera (Aralar).

A Biscaia, en canvi, PNB, PSE i PP han exclòs Bildu, segona força més votada, de la junta, que serà presidida per Ana Madariaga (PNB). Les dues vice-presidències se les repartiran PSE i PNB, mercès als vots del PP. I les secretaries, PNB i PP. D’aquesta manera, PNB, PSE i PP han consumat le pacte tàcit per excloure Bildu de la junta.

Les majories són més complicades a Àlaba, que es constuirà dimecres, on el PP és la formació amb més apoderats, 16, seguit del PNB, amb 13, i Bildu, amb 11. El PSE, que donarà suport al candidat del PP, en té 9, i Ezker Batua en té dos més, que poden ser decisius. Els bloc configurat per PP i PSE suma 25 apoderats; mentre que el bloc de PNB i Bildu en suma 24. Els dos apoderats d’EB podrien fer caure la presidència a les mans del PNB, però l’entesa és molt difícil.

Al Parlament de Navarra, que també es constituirà dimecres, la victòria d’UPN fou prou contundent per no deixar marge a l’aritmètica parlamentària per a construir alternatives majoritàries. Els 19 diputats de la formació regionalista, seguits pels 9 del PSN, imposaran la seva majoria per investir nova presidenta Yolanda Barcina, en substitució del també regionalista Miguel Sanz.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any