Salvador Garcia: ‘Pressupost, opcions, greix i espoliació’

  • Examina el pressupost i la situació financera de la Generalitat

VilaWeb
Redacció
02.06.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La proposta de pressupost presentada pel govern de la Generalitat era previsible i és preocupant: presenta una retallada draconiana, necessària, i en alguns casos plenament justificada, de les despeses que, amb tot, potser que no n’hi hagi prou per a evitar la intervenció de Catalunya per Espanya (recomano aquest document explicatiu del pressupost).

 

L’estat fixa les regles del joc de les comunitats autònomes i, per tant, també les de Catalunya: han de tenir un dèficit màxim de l’1,3% del PIB o l’estat actuarà, i la Generalitat ha presentat un dèficit objectiu del 2,66%, és a dir, del doble. El govern explica clarament que, si l’estat pagués el fons de competitivitat i fos ‘lleial’, el dèficit seria del 1,26% (pàgina 28), però de cara a l’estat, la Unió Europea i els inversors, Catalunya tornarà a aparèixer una altra vegada com el gran incomplidor. L’article d’avui del Financial Times avala parcialment aquesta tesi (‘Catalonia defies Madrid on deficit‘), tot i fer-se ressò també del fet que el conseller Mas-Colell explica que es compliria l’objectiu del dèficit, si Madrid complís els seus compromisos.

És una opció prenyada, hi ha una solució dolenta i una altra de pitjor: cal retallar molt la despesa per evitar la intervenció d’Espanya, però, si la retallem un 10% –que és moltíssim– com proposa la Generalitat, potser ens intervindran igualment. Les declaracions de la ministra Salgado van en aquesta direcció. I si s’aprova i es compleix el nou pressupost –camí dolorós–, d’aquí a un any en lloc de felicitar-nos ens recordaran que no vam complir l’objectiu de dèficit de l’estat del 1,3% del PIB.

Hi ha qui afirma que el govern actual exagera la complicada (!) situació financera de la Generalitat. Les dades són molt clares –i si ningú hi troba cap exageració que ho digui. Per exemple: les despeses han augmentat un 60% entre el 2004 i el 2010 (pàgina 6); el pagament d’interessos d’enguany augmenta un 32% (pàgina 10); hi ha compromisos enormes de pagament per inversions efectuades amb pagament diferit (pàgina 34) (cal destacar la Línia 9: fins i tot si se n’aturés l’obra, caldria pagar igualment 278 milions d’euros, 472 milions d’euros i 510 milions d’euros els anys 2011, 2012 i 2013, i així anar pujant els anys posteriors); i la Generalitat té necessitats d’emissió i de refinançament de deute de 12.152 milions d’euros (pàgina 43, línia ‘Variació de passius financers’, no gaire per sota dels 12.800 milions d’euros d’algunes estimacions del desembre passat).

I potser la pitjor de totes: digui què digui la pàgina 14, aquests pressupostos no serveixen per lluitar contra la crisi econòmica, entre més raons perquè la Generalitat no té recursos ni competències per a fer-ho. En són un exemple les inversions, necessàries per a crear riquesa, ocupació i que l’economia creixi, que baixen un 46,5%.

El conseller Mas-Colell afirma que ‘només amb unes finances sanejades es podrà garantir l’estat del benestar’, perquè, si no, ‘tot esclatarà i pagaran justos per pecadors’. Quedem-nos amb la segona part de la frase: aquests pressupostos no són únicament per a preservar l’estat del benestar, sinó per a evitar el col·lapse financer de la Generalitat. I hi insisteixo, són uns pressupostos molt durs, però potser insuficients, perquè a més de l’autorització de l’estat per a emetre deute, cal que algú compri aquest deute (12.000 milions d’euros el 2011, uns 1.000 milions d’euros de mitjana el mes). La intervenció d’Espanya és una amenaça, però la no-intervenció, si no s’aconsegueixen aquests 12.000 milions d’euros, també pot ser-ho (un apunt sobre això: ‘I si Espanya no intervé?‘).

En aquestes condicions, la meva posició és la de donar suport i exigir. Donar suport al govern en el seu compromís de tenir unes finances equilibrades –algunes retallades són molt doloroses, però en molts casos tan solament representen tornar a uns nivells de despesa de fa dos o tres anys, com s’explica a la pàgina 21–, és a dir, gastar d’acord amb les nostres possibilitats. Però també exigir al govern que faci allò que calgui –que calgui!– per posar fi a l’espoliació fiscal: sense espoliació no caldria fer retallades i es podrien fer accions per a combatre la crisi econòmica.

Hi haurà qui legítimament s’oposarà a aquest pressupost. Cap problema. Però que presenti una proposta de pressupost alternatiu que inclogui, si més no, l’objectiu del 2,6% del dèficit, i que expliqui com s’aconseguiran els 12.000 milions d’euros que necessita la Generalitat.

La solució final es podria resumir en ‘ni greix ni espoliació‘: gestionar d’una manera eficient i responsable els recursos públics, i posar fi a l’espoliació fiscal. I un apunt final: els qui protestin per les retallades que pensin davant de qui s’han de manifestar.

 

Salvador Garcia (bloc)

Economista i membre del Col·lectiu Emma.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any