El moviment de les acampades suma adhesions i suports

  • La FAVB ha fet una crida a participar-hi · Desconcert entre els partits · Ortega avisa que els mossos intervindran si es vulnera la llei electoral · La junta electoral de Madrid prohibeix la concentració de la Puerta del Sol

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.05.2011 - 12:52

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les acampades de protesta contra el sistema polític continua prenent força (vídeo). Més de cent cinquanta persones han passat la nit a la plaça de Catalunya de Barcelona (Twitter, bloc), i ahir al vespre eren un miler els concentrats. Cada dia són més, i avui han rebut el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que ha fet una crida perquè la gent se sumi a l’acampada i participi en els debats i accions que s’hi organitzen.

En un comunicat, la FAVB recorda que fa temps que critica la manca de participació real, la manca de transparència en la gestió pública i el sotmetiment de les decisions polítiques als interessos econòmics. Per això ha anunciat que donava suport a una iniciativa que havia decidit fer un pas endavant i ‘expressar la seva indignació’, i ha reclamat a l’ajuntament que respecti el dret de reunió i manifestació dels concentrats.

Són sobretot joves, però no només. La seva intenció és romandre a la plaça, com a mínim, fins diumenge, jornada electoral. Durant el matí, a més dels manifestants, desenes de persones s’han acostat per donar suport a la protesta o bé per demanar-ne més informació. A banda, s’han organitzat diversos piquets informats que s’han passejat per universitats i hospitals per animar estudiants i treballadors sanitaris a afegir-se a l’acampada. Avui a dos quarts de vuit del vespre han convocat un repic d’atuells.

Hereu esquiva l’acampada i els manifestants pacten amb la guàrdia urbana

L’acampada és una qüestió espinosa. Sobre el paper és la guàrdia urbana que hauria de desallotjar-la, si li’n donen l’ordre (com va desallotjar la gent de Solidaritat acampada davant el parlament), però l’ajuntament no vol arriscar-se en plena campanya posant-se contra un moviment que ha despertat força simpatia. El portaveu del govern, Francesc Homs, va passar ahir a l’Ajuntament de Barcelona la responsabilitat del desallotjament, argüint que era el consistori el responsable de fer complir l’ordenança de civisme. Nogensmenys, va oferir la col·laboració dels mossos d’esquadra en cas que la guàrdia urbana, que és el cos que segons Homs havia de fer l’operació, ho requerís. Però l’ajuntament s’ha estimat més de fer els ulls grossos i no parlar-ne.

Durant la nit hi ha hagut rumors de desallotjament, fins que a les dues han arribat agents de la guàrdia urbana i dels mossos d’esquadra, que han negociat amb els acampats: els han demanat de marxar de la plaça per a poder netejar; els manifestants no ho han acceptat, però a canvi s’han ofert a encarregar-se ells mateixos de la neteja, i els agents ho han vist bé.

Ortega avisa que els mossos intervindran si es vulnera la llei electoral

Els Mossos d’Esquadra tenen pensat de consultar a la Junta Electoral Provincial de Barcelona què han de fer amb els manifestants de la plaça de Catalunya el dia de reflexió. La vice-presidenta del Govern, Joana Ortega, ha mostrat respecte per les reivindicacions dels acampats, però ha reclamat el mateix respecte per les normes i la seguretat, i ha dit que ‘la manera més efectiva de protestar és amb el vot’. En aquest sentit, ha recordat que no es poden produir manifestacions durant el dia de reflexió, i ha avisat que en el moment en què la Junta Electoral cregui que es vulnera la llei electoral, els mossos actuaran ‘amb contundència, és a dir, amb rapidesa’.

Protestes a tot el país

La protesta es manté a València, ha arribat a Palma i a Lleida i s’ha convocat també a Vic. A València, desenes d’acampats han passat la segona nit consecutiva a la plaça de l’Ajuntament, després d’una concentració que ha aplegat unes tres-centes persones, i a Palma mig centenar de manifestants ha fet el mateix anit a la plaça d’Espanya. La intenció és de mantenir la protesta fins a la jornada electoral de diumenge, per a fer-la visible contra la classe política i el sistema democràtic, contra la precarietat laboral i la desocupació i la passivitat dels governs.

Desconcert entre els partits

Aquesta protesta, convocada mitjançant xarxes socials, ha irromput en plena campanya electoral i ha agafat desprevinguda la classe política, que s’ha trobat amb una protesta amb què no comptava i que no té color polític. Diumenge milers de ciutadans convocats per Internet des de les xarxes socials per la plataforma Democracia Real Ya es van manifestar pel centre de les ciutats més grans del país.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any