Desenes de milers de manifestants a Barcelona contra les retallades

  • Protesten per les mesures d'austeritat del govern espanyol i de la Generalitat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.05.2011 - 13:47

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Amb el lema ‘Prou retallades. Defensem els serveis públics’, els sindicats i més de dues-centes entitats s’han manifestat aquest migdia pel centre de Barcelona per protestar contra les retallades socials que promouen els governs català i espanyol. Segons els organitzadors, la marxa ha aplegat dos-cents mil manifestants; trenta mil segons la guàrdia urbana.

Amb pancartes com ‘Això no és una crisi, és una estafa’ i ‘Aquí no hi ha prou pa per a tant xoriço’, la marxa, a la qual hi han participat representants dels principals partits polítics de l’oposició, ha acabat al parc de Ciutadella, on una part dels manifestants s’han concentrat a la porta del Parlament. En aquest punt, els actors Manel Barceló i Txell Sota han llegit el manifest unitari (pdf).

El manifest s’ha referit de manera directa a la gestió de l’actual govern de CiU a qui acusa de promoure, més que solucions, ‘un canvi de model social amb la transició d’una gestió pública i pública concertada a una de privada i mercantilitzada’. Els sotasignants adverteixen que si l’actual model social es destrueix, les conseqüències per a la ciutadania seran molt greus. ‘Es perdran drets conquerits i reconeguts com són l’educació, la sanitat o l’assistència social’. També critica que l’eliminació d’una sèrie d’impostos, mesura que ‘beneficia als rics i buida el tresor públic’. L’escrit s’ha hagut de llegir en diverses ocasions per la gran afluència de gent que anava arribant de manera continuada cap el punt final de la marxa. Al finalitzar la lectura, els assistents han cantat el ‘Cant dels Segadors’.

Els partits a la manifestació

Diversos partits han acudit a la manifestació, que no en va ha caigut en plena campanya electoral. Els partits que hi han tingut més presència han estat Inciativa i Esquerra, representats pels seus caps de llista per Barcelona (Gomà i Portabella) i alts càrrecs del partit, com Herrera i Ridao. El PSC hi ha tingut una presència més discreta, igual que el PP. Ambdós partits hi han repartit banderoles amb els seus logotips, però no hi ha assistit cap alt representant del partit. També hi han participat uns quants membres de la CUP.

Herrera i Gomà (ICV) Herrera han demanat directament el vot per al seu partit i han cridat els votants a ‘no donar un xec en blanc’ a CiU. Portabella ha recordat que les retallades tenen dos reponsables, el govern socialista de Madrid i el govern convergent de la Generalitat, i ha afegit que amb un estat propi es resoldrien mols dels problemes sobre els que avui es protestava.

Trias, per la seva banda, ha qualiificat d’electoralista la presència dels dirigents del tripartit a la manifestació. Quasi a la mateixa hora en què començava la manifestació, el candidat convergent per Barcelona explicava des de la seu nacional de CiU que, per ell, és vergonyós que membres de PSC, ERC i ICV-EUiA vulguin fer de la protesta la seva bandera després d’haver estat gestionant la Generalitat durant set anys. I Hereu, que no ha assistit a la manifestació, ha felicitat els organitzacions per l’alta assistència i ha instat el govern de la Generalitat a prendre’n nota.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any