Les autoritats calculen que hi ha vint mil edificis malmesos a Llorca

  • Els terratrèmols d'ahir van fer nou morts i dos-cents seixanta ferits

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.05.2011 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’endemà dels terratrèmols de 4,5 graus i 5,1 que van afectar ahir a la tarda el municipi murcià de Llorca, les autoritats han començat a avaluar els nombrosos danys. L’últim balanç oficial de víctimes és de nou morts i dos-cents seixanta ferits, alguns dels quals es troben en situació molt greu. Uns vint mil edificis han quedat malmesos, hi ha carrers plens de runa i vint-i-cinc mil persones, una tercera part del municipi, han hagut de ser evacuades de casa seva per precaució. Per tot plegat, el batlle Francisco Jódar demanarà la declaració de zona catastròfica.

Jódar ha detallat que vuit edificis de cada deu al municipi han estat afectats pels terratrèmols d’ahir, els més importants a la zona des de fa mig segle. Segons l’Institut Geogràfic espanyol, van tenir l’epicentre a Llorca mateix. Després d’un primer terratrèmol de 4,5 graus de l’escala de Richter, a les 18.45 n’hi va haver un altre, de 5,1 graus.

Els equips d’emergència van atendre desenes de ferits. La població, tement que no hi hagués rèpliques de magnitud similar que agreugessin la situació encara més, va sortir al carrer. Hi va haver uns deu mil desallotjats, molts dels quals han hagut de passar la nit al ras o bé al recinte firal.

La conselleria de Sanitat va desallotjar per precaució l’Hospital Méndez de Llorca després dels dos sismes. De totes maneres, com va informar el govern murcià, els pacients i ferits són atesos a la resta d’hospitals de les nou àrees sanitàries de la regió.

El Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) de la Generalitat Valenciana va fer saber que, seguint el protocol sísmic del govern, havia tingut contactes amb alguns ajuntaments valencians per fer un seguiment del terratrèmol. El CCE, dependent de la conselleria de Governació, va rebre 59 telefonades relacionades amb el sisme, que es va fer sentir a força municipis de les comarques meridionals.

Mesures de reconstrucció

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha expressat avui el condol a les víctimes dels terratrèmols de Llorca i ha anunciat que demà el consell de ministres avaluarà i aprovarà les mesures necessàries per coordinar tota la tasca de reconstrucció a Llorca amb la Comunitat Autònoma de Múrcia i amb l’Ajuntament de Llorca i posar al servei dels ministeris els mitjans que calguin per a la reconstrucció del municipi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any