El PSC torna a fer pinya amb el PSOE al congrés

  • Esmena la moció de CiU que demana al govern espanyol el cobrament del fons de competitivitat

VilaWeb
Redacció
10.05.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els diputats del PSC al congrés espanyol no han gosat votar contra el PSOE per defensar els interessos de Catalunya. Malgrat les declaracions de Joaquim Nadal, que votarien diferent del PSOE al congrés per reclamar els 1.450 milions del fons de competitivitat, s’han estimat més d’esmenar la moció de CiU que demana al govern espanyol el cobrament del fons de competitivitat, i han proposat, sense fer referència al fons, que el conflicte es resolgui a la comissió bilateral.

El text acordat i registrat pels socialistes insta el govern espanyol ‘a complir tots els compromisos derivats del vigent acord de finançament autonòmic, particularment els previstos pels articles 19 a 24 i la disposició transitòria de la llei de finançament’, sense fer cap mena de referència al pagament del fons de competitivitat enguany mateix, com demanen CiU i el govern de la Generalitat, ni l’any 2013, com proposa el govern espanyol.

En un segon punt, PSC i PSOE demanen al govern espanyol que ‘convoqui la comissió bilateral de negociació perquè concreti l’aplicació d’aquests compromisos’.

CiU decidirà avui al matí en una reunió de grup si accepta el text que li proposen els socialistes o si manté el contingut original de la moció. El text original tindrà, si més no, els vots del PP, ERC i ICV. Amb tot, el resultat de la votació és incert i depèn en bona part del vot del PNB (que es va abstenir al senat quan es va votar una iniciativa semblant d’ERC) i del nombre de diputats que demà vagin a l’hemicicle.

Vot diferent al senat

Aquesta esmena admet, doncs, la reclamació del pagament del fons, però a través de les comissions bilaterals estat-Generalitat. Si CiU no accepta aquesta esmena, els diputats del PSC tombaran el text original. En aquest cas, no actuaran com van actuar al senat fa dues setmanes, on van votar en favor d’un text gairebé calcat del de CiU que havia presentat Esquerra. Però ara els socialistes diuen que la moció de CiU és electoralista.

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, ja s’havia declarat escèptic sobre la possibilitat que els vint-i-cinc diputats del PSC trenquessin la disciplina de vot: ‘Tant de bo vagi equivocat, pel bé de Catalunya, però no acabo de ser optimista.’

El president de la Generalitat, Artur Mas, també es va adreçar ahir, en un míting a Vilanova i la Geltrú, als diputats socialistes catalans, perquè fessin ‘un vot en favor de Catalunya… Ja n’hi ha prou d’omplir-se la boca criticant les coses que hem hagut de fer a conseqüència de la situació que han deixat. Més que criticar aquí, haurien de votar allà en favor dels interessos de la seva gent.’

Els 1.450 milions, el 2013

El govern espanyol es nega a pagar enguany els 1.450 milions (una xifra recollida per l’ex-conseller Castells) del fons de competitivitat, i diu que no ho farà fins el 2013. Però el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha deixat clar que la Generalitat no podria complir l’objectiu de dèficit que imposa Madrid, si bé no dóna per trencada la negociació. Aquest retard fa que també s’endarrereixin la presentació i l’aprovació del pressupost del 2011 de la Generalitat, a l’espera de definir la partida d’ingressos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any