Les principals manifestacions del Primer de Maig, a València i Barcelona

  • Els dirigents sindicals estatals desfilen per València, en comptes d'anar a Madrid

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.05.2011 - 13:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Desenes de milers de manifestants han sortit al carrer aquest migdia en nombroses ciutats del país coincidint amb la celebració del la celebració del Primer de Maig. A Barcelona n’hi ha hagut uns quaranta mil, segons els sindicats CCOO i UGT, que han posat l’accent de la protesta en la retallada del sector públic que aplica la Generalitat. A València la manifestació ha estat massiva, i les crítiques s’han centrat més en la reforma laboral del govern de Zapatero; a més hi han assistit els dirigents sindicals estatals, Ignacio Fernández Toxo (CCOO) i Cándido Méndez (UGT), en comptes de manifestar-se, com de costum, a Madrid. A Palma, un miler de manifestants ha criticat les retallades socials.

Sindicats, col·lectius i associacions han aprofitat el Primer de Maig per denunciar les retallades que promouen els governs. La data ha arribat poc després d’uns mesos en què el personal sanitari i els professionals de l’ensenyament s’han manifestat contra les retallades dels seus departaments. A més, la desocupació ha arribat a xifres rècord en l’última enquesta de l’INE. Per això les forces sindicals coincideixen a reclamar més polítiques d’ocupació i menys retallades, a catorze dies de la manifestació convocada pel 14 de maig.

Nombroses convocatòries

La Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) s’han manifestat de forma unitària a Barcelona, València, Palma, Girona, Lleida, Tarragona, Tortosa, Eivissa, Maó, Alcoi, Alacant, Castelló, Elx, València i Vinaròs (convocatòries a les planes del Principat, País Valencià i Illes Balears). Aquests dos sindicats demanen, en el seu manifest conjunt, el vot a les municipals per ‘aquelles opcions que prioritzin les polítiques cap a les persones i fomentin la cohesió social’. Els sindicats han recordat que ‘les condicions laborals no han estat la causa de la crisi i retallar drets no és la solució’.

Per la seva banda, CGT s’ha mobilitzat a Girona, Barcelona, Tarragona, Terrassa, Lleida, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Granollers, Berga, Calafell i Mollet. La confederació ha recordat els treballadors assassinats per la patronal a Xicago el 1886 i ha demanat ‘la mateixa contundència perquè l’atac que patim recorda el salvatgisme patronal del segle XIX’.

La Intersindical-CSC ha convocat també manifestacions a Perpinyà i a Barcelona després de la mobilització d’ahir a Vilafranca del Penedès. El sindicat aprofita la celebració per reclamar un marc català de relacions laborals i socials i ha demanat una àmplia participació en contra del ‘nou model social que ens juga a la contra com a classe i com a pobl’ (vegeu el manifest complet). . La Intersindical Valenciana havia convocat els treballadors als carrers d’Alacant, Castelló i València. El sindicat veu perillar el teixit industrial i denuncia les retallades en els departaments d’educació i sanitat.

Per la seva banda, la Coordinadora Obrera Sindical s’ha mobilitzat a València, Barcelona, Girona, Vinaròs, Castelló de la Plana, Elx, Tarragona, Lleida i Palma (vegeu el cartell, amb horaris i punts de trobada). La coordinadora ha denunciat que els Països Catalans tenen uns índexs de precarietat global que superen el 70% de la població 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any