L’Audiència espanyola concedeix la llibertat provisional a Otegi per la causa de les herriko tavernes

  • El dirigent abertzale continuarà en presó preventiva per una altra causa

VilaWeb
Redacció
20.04.2011 - 15:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència espanyola ha concedit avui la llibertat provisional amb fiança de 50.000 euros a l’ex-portaveu de Batasuna, Arnaldo Otegi, en la causa que investiga el presumpte finançament d’ETA a través de les herriko tavernes. Amb tot, Otegi continuarà en presó preventiva per una altra causa, l’anomenat ‘cas Bateragune’, en què s’investiga la presumpta reconstrucció de la il·legalitzada Batasuna. Otegi, que fa disset mesos que és en presó preventiva, també ha demanat llibertat provisional en aquesta causa, però la sala no s’ha pronunciat sobre aquesta petició perquè el mateix Otegi havia recusat els magistrats que l’han de jutjar. D’altra banda, Otegi continua tenint prohibit de participar en reunions, manifestacions i actes públics.

En la causa de les herriko tavernes, a més d’Otegi, hi ha encausats quaranta ex-dirigents abertzales més, entre els quals Rufino Etxeberria, Joseba Permach, Adolfo Araiz, Floren Aoiz, José Luis Elkoro i Karmelo Landa.

El Tribunal d’Estrasburg condemna Espanya per violar la llibertat d’expressió d’Otegi

La llibertat provisional d’Otegi en una de les causes que pesen sobre ell arriba quatre setmanes després que el Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg condemnés (pdf) l’estat espanyol per vulnerar el dret a la llibertat d’expressió d’Arnaldo Otegi, quan fou condemnat a un any de presó per un delicte d’injúries al rei Juan Carlos de Borbó per haver-s’hi referit com a ‘responsable dels torturadors’. La sentència (pdf) del tribunal europeu condemna Espanya a pagar 20.000 euros a Otegi per danys morals i 3.000 euros per les despeses del procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any