Les rutes literàries de Joan Maragall ressegueixen el paisatge evocat pel poeta

  • La poesia i els articles de Maragall són testimoni dels seus itineraris i estades estivals

VilaWeb
Montserrat Serra
01.04.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Institució de les Lletres Catalanes (ILC) ha publicat els tres primers opuscles (de set) que recullen unes rutes literàries vinculades amb Joan Maragall: Sant Joan de les Abadesses, Camprodon i la Vall de Núria (que ja es va fer el 19 de març); Olot i la Fageda d’en Jordà (3 d’abril); i Collserola (2 d’abril). Ben aviat també es publicaran les rutes de Puigcerdà i el balneari de Senillers (23 d’abril); del centre de Barcelona (16 i 30 d’abril i 14 de maig) i Sitges; Caldes d’Estrac i Blanes (30 d’abril); i Joan Maragall a Tagamanent (7 de maig) i al pla de la Calma. Tona, Castellterçol i Montserrat.

Les rutes es basen en el treball de l’especialista Glòria Casals, que el 1995 va publicar ‘Deu rutes literàries de Joan Maragall’ i que l’any passat va actualitzar-les en una nova edició titulada ‘Carnets de viatge’. Oriol Izquierdo, director de la ILC, voldria que els municipis es fessin seves aquestes rutes i que les incorporessin a l’oferta cultural local.

Després de l’èxit de la convocatòria de la Festa de l’Ametller Florit (vídeo) i de l’articulació d’aquestes rutes, el 13 d’abril s’inaugurarà l’exposició ‘Joan Maragall. La paraula il·luminada’ al Palau Moja de Barcelona. Comissariada per Jordi Castellanos, es podrà veure fins el 10 de juliol.

L’Any Maragall, que es troba a la meitat del recorregut, encara té actes importants programats, com un congrés internacional (setembre-octubre), unes jornades pedagògiques i educatives, la continuació del cicle de conferències a l’Ateneu Barcelonès, i moltes propostes d’iniciativa privada, com un recital de poesia en homenatge a Joan Maragall al Temple de la Sagrada Família (5 d’abril). L’Any Maragall es tancarà a principi del 2012 amb ‘El comte Arnau’ portat a l’escenari del TNC. Totes les activitats es detallen a la web de l’Any Maragall.

Passat l’estiu, Edicions 62 publicarà l’edició crítica de l’Obra Completa de Maragall en tres volums. A aquesta aportació fonamental, s’hi han de sumar una desena de publicacions d’obres de Joan Maragall o sobre ell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any