Els rebels libis proven d’avançar després de la segona onada d’atacs de la coalició internacional

  • Les forces aliades han atacat un dels palaus de Gaddafi · La Lliga Àrab es desmarca de l'operació i en critica els atacs

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.03.2011 - 15:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La guerra continua avui a Líbia després de les dues onades d’atacs de la coalició internacional i dels dos anuncis incomperts d’alto el foc de Muammar al-Gaddafi. Els rebels han celebrat la segona onada d’atacs i proven d’aprofitar-los per recuperar posicions. Mentrestant, es fan paleses discrepàncies en les forces aliades sobre els objectius militars autoritzats per la resolució de l’ONU. Avui, el cap de l’exèrcit britànic ha contradit el govern i diu que la resolució ‘no autoritza’ un atac contra Gaddafi.

Les forces aliades de la coalició han reprès aquesta nit el bombardejos contra objectius militars de Líbia, inclosos alguns enclavaments a Trípoli. Un atac amb míssils ha destruït un edifici de la capital que, segons les forces aliades, correspon a un dels palaus de Muammar al-Gaddafi, tot i que neguen que el coronel sigui pas un objectiu.

En aquest sentit, el cap de l’exèrcit britànic, el general David Richards, ha descartat un atac directe de les forces de la coalició contra el dictador libi. Richards ha dit que l’operació militar a Líbia liderada pel Regne Unit, França i els Estats Units no contempla assassinar Gaddafi. ‘Absolutament no. La resolució de l’ONU no ho permet, i és una qüestió que no vull discutir més’, ha sentenciat Richards, després que els ministres d’Afers Estrangers i Defensa del govern britànic insinuessin un possible atac contra Gaddafi.

Coincidint amb l’atac de les forces aliades, l’exèrcit libi ha anunciat un nou alto-el-foc, però les informacions arribades de Líbia són contradictòries i no és clar que s’hagi fet efectiu. De fet, quan ha començat l’atac a Trípoli l’exèrcit libi ha respost atacant els avions aliats amb foc anti-aeri.

El portaveu del govern libi, Mussa Ibrahim, ha denunciat que l’objectiu de l’aliança internacional és el mateix al-Gaddafi, mentre que el director del Personal Conjunt al Pentàgon, William Gortney, ho ha negat. El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, demana al líder que compleixi amb l’alto el foc.

Hores abans, el cap de la Lliga Àrab, Amr Mussa, ja havia criticat els bombardejos de les forces aliades contra Líbia dient que es desviaven de l’objectiu acordat, ‘que era imposar la zona d’exlcusió aèria’. D’aquesta manera, la Lliga Àrab, que va donar suport a l’operació, s’ha desmarcat dels bombardejos i ha donat per bones la xifra de víctimes (64 civils morts) que al migdia d’ahir va  facilitar el govern de Gaddafi. ‘El que volem és protegir els civils i no bombardejar més civils’, va dir Mussa en una conferència de premsa conjunta amb el president del Parlament europeu, Jerzy Buzek, a la seu de la Lliga Àrab al Caire. Segons Mussa, la resolució 1973 del Consell de Seguretat de l’ONU prohibia qualsevol mena d’ocupació. La Xina i Rússia ja s’havien desmarcat abans de l’operació. Per la seva banda, França, que lidera aquesta ofensiva militar, diu que no té pas constància de víctimes civils.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any