Una entitat sabadellenca visita el Sàhara Occidental

  • Marcos Costa Sanromà, president de l'entitat 'Sabadell Acull Infants Sahrauís' explica a aquest mitjà la seva experiència i impressions sobre la situació al Sàhara

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.03.2011 - 13:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dos delegats d’aquesta entitat sabadellenca van viatjar als territoris alliberats de la República Àrab Sahrauí Democràtica per commemorar el 35é aniversari de la seva creació, juntament amb desenes de delegacions de tot el món. Segons l’activista la repressió per part del Marroc s’ha agreujat i alguns sectors plantegen la possibilitat de trencar la treva del Front Polisari.

Sanromà destaca la gran participació de delegacions de tot el món incloent els cònsols de Xile, Cuba, Veneçuela i de gran quantitat d’estats africans, ‘pràcticament tots els països que donen suport a la independència del Sàhara Occidental’. Aquest any la commemoració es feia a la ciutat de Tifariti, als territoris sota control de la República Àrab Sahrauí Democràtica. En les quasi bé dues setmanes d’estança, Sanromà i el seu company van assistir a multitud de parlaments, commemoracions i també a la detonació de mines antipersona col·locades pel Regne del Marroc.

Segons Sanromà la situació als territoris ocupats del Sàhara ha empitjorat en els últims mesos, ‘la repressió ha continuat després de l’assalt al campament d’El Aaiun’, han augmentat els atacs a la població civil, hi ha més de 4000 presoners Sahrauís a les presons marroquines i encara no se sap el nombre de desapareguts ja que moltes famílies tenen por a denunciar-ho. ‘La situació és tensa’, explica l’activista, a més es pot agreujar ja que la ONU es planteja retirar els observadors del mur entre els territoris ocupats i els territoris alliberats, ‘això provocaria que el Marroc pogués envair els territoris alliberats’. Segons aquesta font l’escalada de repressió fa que molta gent es plantegi tornar a la lluita armada. Recorda que el Front Polisari va establir una treva amb el Regne del Marroc l’any 1992 perquè es fes un referèndum sobre la independència l’any següent. Aquest referèndum però no s’ha arribat a fer mai.

Sobre la situació actual als països àrabs, Sanromà té constància de manifestacions a Casablanca durament reprimides però pel que fa al Sàhara recorda que ‘està en revolució des de 1995’, alhora veu una connexió entre la mobilització de Tunísia del gener i la mobilització i repressió a El Aaiun d’aquest novembre passat.

Protestes a Sabadell

Sanromà ha volgut aprofitar l’entrevista per explicar un seguit de mesures que l’entitat ‘Sabadell Acull Infants Sahrauís’ té pensat emprendre contra Xaloca Tours, ja que aquesta agència de viatges de la ciutat exhibeix uns mapes en que el Sàhara Occidental apareix com a part del Marroc, ‘no entenem com Marroc ha crescut de sobte varis milers de quilometres’, ironitza. De moment han informat a l’empresa de l’error en el seu mapa però no descarten emprendre més accions si aquesta no rectifica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any