El reactor 3 de Fukushima, el més perillós, estabilitzat

  • El govern diu que desmantellarà la central · Trobats dos supervivents a la runa, nou dies després del tsunami

VilaWeb
Redacció
20.03.2011 - 12:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els enginyers que treballen a la cenral de Fukushima han aconseguit estabilitzar el reactor 3, segons que ha informat Tòquio Electric Power (TEPCO), la companyia operadora de la central, després de tretze hores ininterrompudes de feina i tones d’aigua. En les últimes hores, i mercès a l’arribada de l’electricitat a la central, també s’han pogut fer arribar vuitanta tonelades al reactor 4, que te problemes per refrigerar la piscina de combustible consumit. El govern ja ha dit que la central serà desmantellada un cop controlada la radiació. De fet, la majoria de reactors són inservibles, car han estat refrigerats amb aigua salada, cosa que en corrou el nucli.

D’altra banda, els equips de rescat han trobat a Ishinomaki, al nord-est del Japó, dos supervivents sota la runa, nou dies després del tsunami. Es tracta d’una dona de vuitanta anys i un jove de setze. Segons que han explicat ells mateixos, eren a la cuina quan es van enosrrar les respectives cases i van ser capaços de buidar la nevera i fugir. Segons fonts sanitàries, es troben bé. Només pateixen hipotèrmia i deshidratació.

Alerta per la radioactivitat

Els primers efectes de les fuites de gas radioactiu ja han arribat a Tòquio. El govern va confirmar ahir que s’havien trobat partícules de iode radioactiu a l’aigua corrent de Tòquio i d’altres ciutats com Tochigi, Gunma, Saitama i Nigata. A més, ha prohibit la venda de productes provinents de la prefectura de Fukushima després d’haver detectat nivells alts de radioactivitat en la llet i en productes agrícoles de la zona.

Amb tot, el govern va voler llençar un missatge de tranquil·litat i va dir que, amb tot, els nivells de radioactivitat a l’aigua de Tòquio eren encara molt baixos.

Puja el nombre de morts pel terratrèmol i el tsunami

La xifra de morts i de desapareguts arran del terratrèmol i del tsunami d’ara fa una setmana continua creixent. Ara com ara, el balanç oficial indica que hi ha 8.133 els morts i 12.272 els desaparegut. Mentrestant mig milió de persones continuen vivint en refugis improvisats sense calefacció i sense aigua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any