Un avió francès dispara el primer projectil a Líbia

  • Sarkozy anuncia l'inici de l'operació de diversos estats occidentals contra el govern libi · L'avió ha atacat un vehicle de l'exèrcit

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.03.2011 - 17:09

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Hem decidit usar tors els mitjans militars necessaris perquè es respecti la resolució de Nacions Unides’. Així de contundent s’ha mostrat el president francès, Nicolas Sarkozy, en una conferència de premsa a l’Elisi per anunciar les mesures acordades per la comunitat internacional sobre la intervenció a Líbia. Sarkozy ha assegurat que Occident col·laborarà amb els països àrabs per protegir el poble libi de la ‘bogeria assassina’ del règim de Moammar al-Gaddafi. El president francès ha afegit que les forces internacionals ‘lluitaran contra qualsevol atac’ de Gaddafi i que França ja té avions ‘frenant els atacs de l’Exèrcit’ del dictador (vídeo). De fet, poc després un avió francès ha disparat el primer projectil en territori libi contra un vehicle militar libi.

El líder libi Muammar al-Gaddafi, per la seva banda, continua desafiant la resolució de l’ONU i també els ultimàtums enviats ahir pels Estats Units, el Regne Unit i França i també països àrabs. Tot i que havia anunciat un alto-el-foc, l’exèrcit libi ha intensificat els atacs contra la ciutat de Bengasi, l’única controlada pels rebels. Gaddafi ha enviat una carta a Obama, Cameron i Sarkozy dient-los que no ha aturat les opreacions militars perquè és víctima ‘d’un atac coordinat d’al-Qaida’. El ministre libi d’Afers estrangers, Ibrahim Musa Kusa, ha avisat que qualsevol intervenció militar de països estrangers serà interpretada com una declaració de guerra. Mentrestant, la comunitat internacional és avui reunida a París per a planificar la intervenció militar, que es preveu imminent. Obama, en una declaració oficial (vídeo), va dir que Gaddafi havia de complir resolució de l’ONU o assumir-ne les conseqüències. Obama va descartar d’enviar tropes de terra a Líbia i va dir que l’operació es faria sobretot des de l’aire.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any