El Japó prova d’aturar la crisi nuclear, però la situació és cada vegada més greu

  • L'alarma nuclear puja al nivell 5 i augmenta el risc d'una altra explosió a la central de Fukushima · El reactor número 2 queda sense refrigeració, tal com havia passat en l'1 i el 3, que han patit sengles explosions

VilaWeb
Redacció
14.03.2011 - 20:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Japó es manté en alerta màxima per l’amenaça que suposa la central nuclear de Fukushima, on dos dels reactors han patit explosions d’hidrogen per la manca de refrigeració: la primera fou dissabte, al reactor número 1, i la segona, avui a la matinada, al número 3. Hi ha un altre reactor, el número 2, que pateix una situació de risc semblant, oimés que la piscina d’aquest reactor ha quedat totalment buida de líquid refrigerant i podria haver patit una fusió parcial per causa del sobreescalfament. L’alarma nuclear ha pujat al nivell cinc a l’Escala Internacional d’Incidents Nuclars (INES), que té fins a set nivells.

De resultes de l’accident d’avui, hi ha hagut onze treballadors ferits. El goven japonès diu que no ha quedat malmesa la carcassa que conté el nucli del reactor número 2 i que no hi ha risc d’una fuita massiva de radiació.

Les dues explosions

L’escalfament i la pressió al reactor 1 van causar dissabte al matí una explosió, que sembla que no va afectar l’estructura de contenció. Tot i això, hi ha indicis que hi podria haver un procés de fusió del nucli del reactor, una greu anomalia amb un gran potencial d’alliberament de radiació. Al reactor número 3 de la mateixa central és on hi ha hagut avui l’explosió, tot i que les autoritats japoneses asseguren que l’estructura de contenció ha quedat intacta i que no hi ha risc d’una fuita massiva de radiació. En tots dos reactors, com també al 2, els treballadors de Tokyo Electric Power Company (Tepco), al companyia que gestiona la central, injecten aigua de mar per mirar de reduir-ne la pressió i la temperatura.

A més de la central de Fukushima, n’hi ha dues més que presenten problemes per causa del fort terratrèmol de divendres: a la d’Onagawa, a la devastada prefectura de Miyagi, s’han detectat zones amb nivells de radioactivitat superiors als permesos, que les autoritats han atribuït a la fuita de Fukushima; i a la de Tokai, al nord de Tòquio, hi ha també problemes amb la refrigeració d’un reactor.

Onagawa i Tokai 

Les autoritats japoneses van informar ahir l’agència nuclear de les Nacions Unides que havien decretat el nivell més baix d’emergència a la planta nuclear d’Onagawa: ‘L’alerta s’ha decretat a conseqüència de les lectures de radioactivitat superiors als nivells permesos a la zona que envolta la planta.’ Les autoritats japoneses investiguen la font de radiació. La central d’Onagawa es troba a la costa de Miyagi, prop de l’hipocentre del sisme marí de divendres.

A més, ahir a migdia es van detectar problemes a la planta de Tokai, a uns 120 quilòmetres al nord de Tòquio, on va fallar el sistema de refrigeració del reactor 2, que és refrigerat amb un únic generador elèctric dels tres que hi ha.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any