Generalitat i govern espanyol xoquen en la revisió dels traspassos incomplets

  • La vice-presidenta Joana Ortega s'ha reunit amb Manuel Chaves a Madrid · La Generalitat tem que la pre-campanya espanyola no compliqui el desplegament

VilaWeb
Redacció
10.03.2011 - 19:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La vice-presidenta del govern, Joana Ortega, i el vice-president tercer del govern espanyol, Manuel Chaves, s’han reunit avui per parlar del traspàs de competències pendents de l’estat a la Generalitat. La Generalitat pretenia establir el calendari i les prioritats sobre vint-i-nou transferències pendents previstes per l’estatut i sis traspassos que considera incomplets. Sobre aquests últims, la reunió ha acabat en desacord perquè el govern espanyol es nega rotundament a revisar pactes anteriors en aquesta matèria.

En la conferència de premsa posterior a la reunió, Joana Ortega ha dit que havien establert un primer calendari de reunions des comissions bilaterals pel març i l’abril i que han reclamat que els traspassos marcats com a prioritaris es facin durant el 2011. Ortega ha dit que no posaria cap data per la consecució de cap traspàs; ‘seré prudent i realista’, ha afegit.

Ortega ha explicat que Manuel Chaves ‘no té la percepció que alguns traspassos fets fins ara siguin incomplerts’. I aquest és el principal punt de desacord entre els dos governs. Ortega ha dit, però, que insistirien en aquests traspassos en les reunions de les comissions de negociació.

Per la seva banda, Chaves ha afirmat amb molta rotunditat que ‘no els sembla seriós ni lògic’ haver de revisar els acords subscrits anteriorment i que no pensen renegociar els traspassos ja fets.

Els taspassos pendents

Entre els traspassos pendents hi ha els de gestió de beques, d’avaluació de la qualitat de les universitats, de mitjans personals i materials de justícia, de formació sanitària especialitzada, d’autorització de laboratoris farmacèutics, de protecció de dades de caràcter personal, de protecció civil, de salvament marítim, i de funcions i serveis que ara fa la seguretat social.

Entre els que Mas vol revisar, hi ha el de rodalia i regionals de Renfe (CiU reclama la titularitat de vies, trens i estacions), el d’immigració i el d’ordenació i gestió del litoral.

Quant al calendari, el govern creu que tan solament es tancaran els traspassos que es comencin a negociar el primer semestre de l’any, per la proximitat de les eleccions espanyoles.

Per això el portaveu del govern i secretari general de presidència, Francesc Homs, va indicar en la conferència de premsa posterior al consell de govern que l’objectiu del 2011, quant a autogovern, era que l’estat complís l’estatut i traspassés a la Generalitat les competències que, segons aquesta norma, són d’àmbit autonòmic: ‘Les reivindicacions que posarem sobre la taula no són noves, són coses que el govern espanyol ja sap, i som conscients que som al final de la legislatura espanyola.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any