Les tropes de Gaddafi contraataquen les ciutats de l’est de Líbia

  • El dictador insisteix que al-Qaida està darrera la revolta i apel·la l'ONU a enviar una comissió d'investigació · Els rebels avancen cap a Sirte, la ciutat natal del dictador

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.03.2011 - 12:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les tropes lleials al dictador libi, Muammar al-Gaddafi, han contraatacat avui diverses ciutats de l’est del país controlades pels rebels. Segons la televisió estatal líbia, Gaddafi ha recuperat Misrata, Ras Lanuf i Tobruk, però els rebels asseguren que encara mantenen el control d’aquestes tres ciutats. Amb tot, el govern ha anunciat l’abolició d’alguns impostos per celebrar les victòries. A la capital, controlada encara per Gaddafi, s’han sentit diverses ràfegues d’artilleria pesada, però un portaveu del govern ha assegurat que no hi ha combats. El dictador libi insisteix a dir que la revolució està orquestrada per al-Qaida i insta l’ONU a enviar una comissió d’investigació a Líbia.

Els rebels confinats a Zawiyah van repel·lir ahir dos atacs de les tropes de Muammar al-Gaddafi, que van tornar a la batalla amb tancs i artilleria pesada. En el segon dia de forts combats pel control d’aquest enclavament petrolier a 50 quilòmetres a l’oest de Trípoli, les forces governamentals van encerclar la ciutat i van augmentar els efectius per enderrocar els insurgents. Segons al-Jazeera, més de 30 persones han mort i 200 més han resultat ferides en l’assetjament a la ciutat. Els opositors temen per a un nou contraatac de Gaddafi, que encara manté sota control la capital i la seva ciutat natal, Sirte.

A Bengasi, fortí de la insurrecció, un consell que agrupa totes les forces opositores es va reunir ahir per primera vegada a porta tancada. L’organisme, de trenta membres, és liderat per Mustafa Abdel Jalil, l’ex-ministre de Justícia de Gaddafi, que va dimitir quan el coronel va bombardejar el poble.

A l’est del país, les forces anti-governamentals asseguren que tenen sota control Ras Lanuf, un centre de distribució de cru per la costa mediterrània on els combats del divendres van deixar almenys 26 morts.

La insurgència ha pres també la ciutat de Bin Jawad, a 525 quilòmetres a l’est de Trípoli, i avança cap a Sirte, la ciutat natal de Gaddafi i un dels bastions de la resistència del règim, amb la voluntat de donar un cop de timó definitiu a la guerra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any