Les llars d’Infants públiques es precaritzen, llocs de treball sense cobrir

  • Treballadores de Sabadell, Terrassa i Badia tornen a concentrar-se avui a la Delegació d’Ensenyament per mostrar el seu rebuig a les últimes retallades aplicades per la Generalitat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.02.2011 - 18:35

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La única Llar d’Infants pública de Sabadell, dues de Terrassa i les dues més de Badia reprenen avui la protesta que ja van començar dilluns passat. Les treballadores s’han concentrat a la Gran Via davant la Delegació d’Ensenyament avui a les 18h i anuncien fer-ho, almenys, els dos dilluns següents. Denuncien la situació precària en la que s’han trobat aquest mes arrel de l’aplicació de la pròrroga dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2011. A efectes pràctics, el resultat d’aquesta mesura implica no cobrir les baixes de cap treballadora i amortitzar les places existents. L’educació i la seguretat dels infants es veuen afectades directament per aquesta situació en la que deixa d’haver-hi personal per atendre’ls correctament.

 

Fa dues setmanes que diverses treballadores de la Llar d’Infants ‘Els Angels’ de Sabadell van decidir començar a organitzar-se enfront la precarietat i vulnerabilitat a la que s’han vist exposades darrerament. Van convocar diverses assemblees convidant al personal d’altres centres de Terrassa i Badia. Tal i com han expressat a Vilaweb Sabadell, mostren també la desprotecció a la que s’han vist sotmeses en relació als diferents Sindicats, ‘ens deien que esperéssim, que encara no s’hi podia fer res. Més tard i un cop organitzades les mobilitzacions que estem duent a terme, CCOO i UGT van decidir sumar-se a la nostra protesta’.

‘La situació és preocupant i segueix la línea que portem observant de privatitzar els serveis públics més essencials’, exposa una treballadora de Sabadell. Aquesta mesura ja aplicada pot provocar l’acomiadament de molts professionals interins i temporals.  Per altra banda, la Generalitat ha subcontractat empreses privades per a cobrir algunes baixes però tan sols a mitja jornada. Aquest fet preocupa les treballadores que manifesten la desigualtat que això suposa en els llocs de treball on hi conviu personal del Departament i personal contractat per empreses, amb diferents condicions laborals. Una treballadora de la Llar d’Infants de Sabadell manifesta el seu neguit i la seva disconformitat respecte a com la conselleria d’Educació està aplicant mesures ‘unilateralment i sense buscar cap pacte amb els i les treballadores afectades’.

Tot el sistema educatiu públic en perill per la nova mesura 

No només les llars d’infants es troben en aquesta situació de risc i desprotecció. Escoles i Instituts de Sabadell estudien abolir les classes de tarda per fer front a aquestes retallades pressupostàries. Els agents sindicals i els màxims responsables dels centres educatius de la ciutat programen reunions amb el Director dels Serveis Territorials d’Ensenyament del Vallès Occidental, Lluís Baulenes, per concretar quins seran els canvis que les noves mesures de la conselleria d’Irene Rigau provocaran a les escoles i instituts de la ciutat.

La resposta sindical

La setmana passada USTEC-STEs va anunciar que els i les delegades del Comitè Intercentres de personal laboral s’havien tancat a la Seu del Departament de la Generalitat exigint diàleg i denunciant aquesta mateixa situació que han resumit a grans trets en tres punts:

·No es cobreixen les substitucions, ni les senceres ni les reduccions de jornada.

·No es cobreixen les vacants ni aquelles produïdes per jubilació.

·No es permet compactar la reducció de jornada d’un terç retribuïda al 100 %, després de finalitzar el permís maternal.

En els últims dies s’han celebrat dues reunions amb CCOO, UGT, estudiants, FAPAC i FAPAES en les que es va acordar la realització d’un manifest per a la recollida de signatures, entre les que es busca signatures de consells escolars. Va discutir-se, també, la proposta de convocar concentracions municipals de mares, pares i mestres que acabarà de perfilar-se el 17 de març, segons ha pogut saber Vilaweb Sabadell. Aquesta setmana estaven previstes diverses reunions de tots els sindicats per a seguir perfilant quines seran les respostes a aquest atac a l’Ensenyament Públic i de Qualitat.

CGT Ensenyament també anuncia que iniciarà contactes amb altres organitzacionssindicals del sector ‘per denunciar i fer front de la manera més coordinada i unitària possible aquesta escalada de retallades de la qualitat de l’ensenyament públic, dels drets socials i de les condicions laborals dels i les treballadores de l’ensenyament públic’.

 

 

 

 

 

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any