Matança a Líbia en la repressió de les manifestacions

  • L'exèrcit dispara contra els manifestants a Bengasi i causa 200 morts · Blocatge informatiu del règim de Gaddafi

VilaWeb
Redacció
20.02.2011 - 22:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les protestes contra el règim de Muamar al Gaddafi que hi ha des de fa dies sobretot a la ciutat de Benghazi, la segona més gran del país, han estat violentament reprimides per unitats de l’exèrcit i per mercenaris, que han causat uns dos-cents morts, segons fonts mèdiques citades per al-Jazira i segons Humans Rights Watch. Però les manifestacions no s’aturen i algunes fonts apunten que algunes unitats militars i el ministre de Seguretat Pública els donen suport.

Tan sols durant la tarda de diumenge hi ha hagut una cinquantena de morts a Benghazi i més d’un centenar de ferits.

Per causa de la violència amb què actua l’exèrcit libi, l’ambaixador d’aquest país a la Lliga Àrab ha presentat la dimissió; s’ha queixat del ‘genocidi en massa contra els libis’.

Els representants dels governs occidentals han fet crítiques contingudes a la reacció del règim de Gaddafi contra les manifestacions per a la democratització del país. El ministre d’Afers Estrangers britànic, William Hague, ha parlat per telèfon amb el fill de Gaddafi, dient-li que estava preocupat per la creixent violència i que la trobava inacceptable i que seria condemnada arreu del món.

La seva homòloga francesa, Laurent Wauquiez, ha criticat l’ús totalment desproporcionat de la força contra els manifestants.

Però el govern libi ja ha previngut els països europeus perquè no donin suport a les manifestacions per a la democràcia, amenaçant-los de retirar-los la cooperació en immigració.

Manifestacions al Marroc

Milers de manifestants s’han concentrat davant del parlament marroquí a Rabat per a reclamar més democràcia i la dissolució del govern. ‘Llibertat, dignitat i justícia’ és el crit més repetit, però també hi ha pancartes amb lemes com ‘Menys poder per la monarquia’, ‘El rei ha de reinar i no governar’, ‘Govern, dimissió’ i ‘El poble vol una nova constitució’. També hi ha concentracions similars a altres ciutats del país encapçalades sobretot per joves. Vegeu per exemple les imatges d’aquesta manifestació a Tànger.

En aquestes últimes hores hi ha hagut aldarulls, un cop acabdes les marxes, tot i que no es hi ha xifres oficials de víctims. Cal tenir present que les manifestacions volen ser pacífiques. Això sí, hi ha poca informació, car tret de Rabat, a les altres ciutats hi ha poca premsa estrangera i, a més, no es poden seguir les manifestacions a través d’Aljazira, com sí que s’ha pogut fer en la resta de països: el govern marroquí va decidir tancar-ne l’emissió arran de la cobertura informativa de la cadena durant l’últim conflicte entre Marroc i el Sàhara Occidental.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any