En el programa 1×1 ha pesat més l’aspecte de negoci

  • El mestre i pedagog Ramon Barlam lamenta que el programa de digitalització es fes ignorant els professors

VilaWeb
Redacció
17.02.2011 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El programa 1×1 ha estat molt mal pensat i s’ha precipitat, i no s’ha gestionat bé perquè, d’entrada, no han escoltat els experts, no han comptat amb els professors ni amb les experiències punteres. Ha pesat més l’aspecte de negoci que no el pedagògic, i han escoltat preferentment els sectors editorial i tecnològic implicats.

No pot ser que no s’hagi assegurat la connexió a internet; jo estic en un centre on s’aplica l’1×1 i hem tingut moltes dificultats. I no pot ser quan es ven un pla que no es pugui assegurar la connectivitat. Aquest programa es va fer malament perquè no van parlar amb els experts, sinó que van tirar pel dret, passant per sobre experiències professorals interessants. I es va generar l’àtria, que ha costat una fortuna; uns diners que s’haurien pogut destinar a moltes altres coses.

Aquí, el debat de com s’havia de fer la innovació i la digitalització a les aules, l’han fet les editorials i les empreses del sector. Quin paper hi han tingut els moviments de renovació pedagògica i les universitats? Les universitats ens han abandonat: no tenen res a dir sobre això, i són les germanes grans de les escoles. A mi, això em preocupa.

A més, no han incentivat els professors perquè hagin pogut preparar el material. De fet, afavorir el llibre digital tan descaradament no és innovació, sinó involució, perquè el concepte de llibre digital és obsolet des del moment que l’ànima del coneixement es basa a compartir aquest coneixement. I no dic que no hi hagi d’haver llibres, però han de ser de consulta i de lectura. No és incompatible l’ús dels ordinadors i el dels llibres.

Ara, la frenada del projecte no és gaire bona notícia per al sector educatiu, perquè és font de confusió, no tan solament dels professors, sinó també dels pares. Entenc que el nou govern fa poc que hi és, però hauria de parlar amb gent que fa molt que treballa en experiències d’aquesta mena. La gent de l’institut està decebuda, preocupada i desconcertada. Tenim la sensació d’abandonament i estem cansats de canvis constants. O hi ha un debat seriós sobre l’educació o no ens en sortirem.

Ramon Barlam

(Opinió recollida per la redacció de VilaWeb en una conversa telefònica.)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any