El IEC fa una declaració solemne sobre els drets nacionals

  • Per l'Institut d'Estudis Catalans, l'actual conjuntura excepcional posa en perill el futur col·lectiu i l'esforç de cohesió de tota la societat catalana

VilaWeb
Redacció
03.02.2011 - 14:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En conferència de premsa (vídeo), el president de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), Salvador Giner, acompanyat pels vice-presidents, el secretari general i els presidents de les seccions de l’acadèmia, ha llançat un crit d’atenció a la ciutadania del país per recordar-los que cal que ‘la nació catalana tingui una consideració igualitària entre les cultures i llengües del món’.

La declaració s’ha fet en aquest moment perquè des del IEC es considera que ‘el procés de mundialització i les pressions de les majories estatals envers una homogeneïtzació lingüística i cultural, contrària als principis de diversitat cultural’, suposa un risc ‘en el nostre futur col·lectiu i l’esforç de cohesió de tota la societat’. Giner ha fet referència al ‘principi d’involució en l’estat de les autonomies per les sentències del Tribunal Constitucional i del Suprem’, i ha afegit: ‘No som una minoria nacional, sinó una nació minoritzada’. ‘Les majories estatals no poden mai decidir quin és el destí de les nacions minoritzades’.

Giner, esmentant en tot moment els tractats i declaracions internacionals i els principis universals de justícia, ha dit que ‘la carta de les Nacions Unides determina el dret de l’autodeterminació dels pobles i del desenvolupament progressiu de l’autogovern de tots els pobles del món’ i, per tant, si es vol ‘reclamar el dret d’autodeterminació i d’autogovern, dintre del marc cívic de la democràcia, es pot fer’.

En aquesta declaració, que el IEC ha fet pública avui, també s’afirma que ‘cadascun dels territoris en què es troba actualment fragmentada aquesta nació té el dret legítim i inalienable de decidir de quin estat vol formar part, tant si és l’estat en què ara s’inscriu com si aspira a la construcció d’un estat específic diferent’. I afegeix que ‘cap acció democràtica legítima no pot contradir i menys encara criminalitzar aquest drets dels ciutadans catalans’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any