La Generalitat preveu guanyar liquiditat amb operacions immobiliàries

  • Avui sotmet la retallada de la despesa al veredicte del govern espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.01.2011 - 12:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia català, Andreu Mas-Colell, ha explicat avui que el govern estudiava noves maneres d’obtenir liquiditat a través d’operacions financeres amb edificis de la Generalitat, com ara instal·lacions hospitalàries de la Seguretat Social a traspassar per l’estat, i que confiava que podria emetre deute al febrer o al març. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Mas-Colell ha dit que estava convençut que el govern autoritzaria noves operacions d’endeutament de la Generalitat, la qual, diu, necessita una mostra de confiança per part del govern espanyol.  

Justament avui la Generalitat de Catalunya sotmet al govern espanyol el pla de viabilitat que va aprovar divendres, i que consisteix a retallar 3.000 milions d’euros de la despesa, és a dir, un 10% respecte del pressupost del 2010. L’executiu de José Luis Rodríguez Zapatero decidirà si aquest pla s’ajusta a l’objectiu de no superar el dèficit de l’1,3% previst per al 2011; si considera que no s’hi ajusta, li limitarà l’accés al crèdit de la Generalitat, segons que ha amenaçat.

Per la seva banda, Mas-Colell ha dit que si tots els components del pla de viabilitat aprovat per la Generalitat es complien, el govern català podria complir el compromís d’arribar a un dèficit de l’1,3%, davant del 3,6% amb què es preveu tancar el 2010.

Artur Mas va anunciar divendres les línies generals de la retallada pensada per a no superar el dèficit que li imposa el govern espanyol per al 2011. Aquesta retallada seria, va dir, del 10% respecte del pressupost del 2010, que ha estat prorrogat: uns 3.000 milions, que s’estalviarien de despesa pública, amb una política de personal austera i amb la venda d’alguns actius, sempre confiant que l’estat mantindriala inversió prevista a Catalunya.

La retallada de despesa s’aplicaria a tots els departaments, si bé amb variacions . Tot amb tot, Mas no va donar detalls perquè el pla encara s’havia d’enviar al govern espanyol. Sigui com sigui, va dir que no apujarien els impostos, per més que la supressió de l’impost de successions representava 250 milions menys d’ingressos.

‘Hem d’ajustar programes, inversions, despesa… per sortir de la situació en què ens trobem’, però ‘totes les prestacions bàsiques es mantindran’.

El govern confia que no li limitin la capacitat d’endeutament, sobretot tenint en compte les dades del dèficit estatal presentades dimarts per la ministra Elena Salgado. El portaveu del govern, Francesc Homs, va dir que aquestes dades (un dèficit del 5,1%, vuit dècimes menys que no el previst l’any passat) obrien perspectives positives per a la Generalitat.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any