El nou president de Tunísia encarrega un govern provisional de coalició

  • Jura el càrrec i diu que cap tunisià serà exclòs del procés polític que s'obre ara · Ghannouchi reconeix Fouad Mebazaa com a nou president · L'exèrcit ocupa els carrers de la capital, immersos en el caos

VilaWeb
Redacció
15.01.2011 - 18:25

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mentre la incertesa i la inquietud continuen protagonitzant la situació a Tunísia, el nou president, Fouad Mebazaa, nomenat pel Tribunal Constitucional després de la fugida del dictador Zine el Abidine Ben Alí, ha encarregat a tots els partits que formin un govern provisional de coalició mentre no es facin eleccions, que seran abans de dos mesos.

‘L’interès superior del país requereix un govern de concentració nacional’, ha dit Mebazaa després de jurar el càrrec de nou president. D’aquesta manera, el tribunal aparta definitivament del poder Alí i també el seu primer ministre, Mohammed Ghannouchi, que ahir a la tarda s’havia auto-proclamat nou president provisional (vídeo). Ghannouchi ha recongut el nou president i ha acceptat la proposta de govern de Mebazaa. ‘Tots els tunisians, sense excepció participaran d’aquest nou procés polític’, ha reblat Mebazaa.

Mentrestant els militars continuen ocupant els carrers de Tunis, on s’hi respira un clima permanent de tensió i s’hi viuen escenes de caos (vegeu aquest vídeo, enregistrat aquest migdia). En altres punts del país s’hi han viscut moments de violència, com a la ciutat de Monastir, on més quaranta presos s’han mort mentre intentaven fugir de la presó per causa d’un incendi. Diverses agències de notícies informen que situacions semblants s’han donat també en altres presons del país, tot i que no n’han transcendit xifres fiables de víctimes.

La comunitat internacional vol una transició pacífica

El govern francès, molt criticat pel suport que durant anys ha donat al règim de Ben Alí i pel silenci d’aquestes darreres setmanes, va emetre ahir un comunicat en el qual deia que prenia nota ‘de la situació de transició que viu Tunísia’ i que França estava al costat dels tunisians.

Per la seva banda, tant els Estats Units com la Unió Europea, juntament amb els principals organismes internacionals com les Nacions Unides, han emès sengles comunicats en les qual apel·len al diàleg i a l’obertura d’un procés democràtic pacífic al país. ‘Volem expressar suport i reconeixement al poble tunisià i a les seves aspiracions democràtiques, que s’han d’assolir de manera pacífica’, va dir l’alta representant de la Unió Europea, Catherine Ashton.

El secretari general de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, insta totes les parts ‘a fer els màxims esforços per establir diàleg i resoldre els problemes de manera pacífica, per evitar la pèrdua de vides humanes i violència’. El president dels Estats Units, Barack Obama, ha aplaudit ‘el coratge i la dignitat’ del poble tunisià i ha demanat que hi hagi unes ‘eleccions justes’.

Ben Alí, a l’Aràbia Saudita

Segons les darreres informacions, Ben Alí s’ha refugiat a l’Aràbia Saudita després del refús de França a acollir-lo. Les autoritats saudites, de fet, han confirmat aquesta matinada que l’avió que transportava Alí havia aterrat a Jeddah. Durant tot el vespre d’ahir, però, es va especular sobre diverses destinacions. La Repubblica i el Corriere della Sera van dir a les nou del vespre que l’avió havia aterrat a Càller, Sardenya, però a mitjanit l’agència AFP va dir que podria haver aterrat a l’Aràbia Saudita. I ja de matinada al-Jazeera informava que havia aterrat als Emirats Àrabs.

Els xeics saudites ja han dit que donen la benvinguda a l’ex-president tunisià i a la seva família, que s’instal·larà al país ‘un període de temps indeterminat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any