La música en directe, mancada d’espais petits

  • Els bars i locals petits topen amb una muntanya burocràtica i econòmica per a obtenir una llicència d'activitat musical

VilaWeb
Redacció
10.12.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Des de l’any passat, segons la llei 20/2009 de prevenció i control ambiental de les activitats, als bars i locals petits, poden fer-s’hi actuacions en directe sense haver d’entrar en la categoria de sales de concert. Però necessiten tenir la llicència corresponent, i aquí és on comença l’odissea que molts no poden ni emprendre, sobretot pel cost econòmic que té. Aquestes dificultats afecten els músics, amb molt pocs espais per a actuar davant un públic reduït, familiar.

Aquesta llei disposa el procediment necessari per a obtenir la llicència, des que un propietari de bar demana la llicència fins que no l’obté. Però, alhora, ha de complir tots els requisits que estableix una altra llei, la 11/2009 de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, que regula activitats amb públic, des de l’horari del local, fins el màxim de decibels permesos passant per la insonorització del local. Tot això, sense comptar la resta de la normativa, repartida en instruccions de departaments, plans d’usos municipals, codis tècnics d’edificació, normatives contra incendis, d’aforament, accessos, instal·lacions elèctriques, instal·lació d’un camerino per als músics i d’un aparell que mantingui el so per sota del volum autoritzat… I tot això vol dir un projecte signat per un enginyer. Comptat i debatut, tota la paperassa no baixa de 6.000 euros.

Un cop obtinguda la llicència, el propietari del local pot començar les obres, que després haurà de revisar una empresa de control acreditada. I això vol dir més despeses, d’obres i del fet de tenir el local tancat.

Per això molts locals no poden oferir actuacions en directe i, per tant, els músics tenen menys espais per a tocar davant un públic reduït i començar a bregar-se.

Ara, hi ha locals que fa anys que ofereixen música en directe sense la llicència corresponent. És el cas de l’Heliogàbal de Barcelona, un dels espais més notables de la ciutat de Barcelona, que no ha aconseguit encara la llicència d’activitat cultural, com explicaven els responsables en aquest vídeo de VilaWeb TV, en ocasió del quinzè aniversari del local.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any