El sondatge del CIS esperona el tripartit i mobilitza CiU

  • PSC, ERC i ICV sumen més escons que no CiU, que quedaria a nou de la majoria absoluta, segons el sondatge

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.11.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’últim sondatge del CIS apunta uns resultats amb vista a les eleccions del 28 de novembre molt diferents de les altres enquestes publicades fins ara. Els partits amb representació parlamentària hi van reaccionar ahir posant-hi bona cara i fent-ne una lectura favorable a la seva voluntat. D’una banda, el sondatge indica que el PSC, ERC i ICV patirien una pèrdua més lleu d’escons, fins al punt que sumarien més escons que no CiU, que quedaria a nou de la majoria absoluta; d’una altra banda, atorga percentatges ínfims, d’al voltant de l’1% a Reagrupament i a Solidaritat.

El candidat de CiU, Artur Mas, va subratllar que el sondatge ‘li va com anell al dit’ per evitar l’excés de confiança en el seu electorat. Al seu parer, el fet que digui que el tripartit pot sumar més diputats que la federació serveix com a ‘invitació per la via de les xifres’ a tota aquella gent que vol el canvi però que potser creu que no cal que voti CiU perquè ja tindrà prou suport electoral.

El director de campanya del PSC, Jaume Collboni, va assegurar que es demostra que ‘ja s’ha iniciat la mobilització de l’electorat socialista’ de cara a les eleccions. ‘El PSC està pujant’, va dir, mentre ‘les expectatives de CiU s’estanquen o baixen’.

El candidat d’ERC, Joan Puigcercós, va valorar positivament el sondatge. Puigcercós diu que aquestes dades certifiquen una remuntada del partit davant ‘la situació adversa’ que assenyalaven enquestes anteriors. No obstant això, el candidat alerta que el PP, principal competidor per erigir-se com a tercera força al Parlament, ‘té molt vot ocult i que l’únic vot capaç d’aturar el Partit Popular és el d’Esquerra’.

La candidata del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va manifestar que ‘respectava qualsevol sondatge i que aquests indiquen tendències’, però va ressaltar que ‘l’única enquesta que li interessa és la del 28 de novembre que és el de la nit de les eleccions’.

L’eurodiputat d’ICVEUiA, Raül Romeva, es va mostrar confiat que després de les eleccions ‘no hi hagi majories absolutes ja que són perilloses’. Romeva va recordar també que el 28 de novembre ‘no votem un president o presidenta, sinó una correlació de forces i una composició del Parlament’.

El cap de llista de C’s, Albert Rivera, va subratllar que el sondatge no preveu cap majoria absoluta al Parlament. ‘Per tant els escons de ciutadans poden acabar sent decisius per una investidura, per uns pressupostos o per lleis importants’, va confiar, i va recalcar que C’s és, amb CiU, l’única formació que creix en la intenció de vot dels electors.

Projecció de vots del sondatge del CIS

El sondatge apunta que CiU guanyaria onze diputats en aquestes eleccions autonòmiques i guanyaria les eleccions, obtenint el 38% dels vots i 59 escons, a nou de la majoria absoluta. El PSC perdria quatre diputats i es quedaria amb 33, obtenint el 22,7% dels vots. La tercera força més votada seria Esquerra, amb el 10,2% dels vots, però perdria entre cinc i sis diputats. El PP mantindria la representació actual; ICV perdria un diputat, quedant-se amb onze, i Ciutadans es quedaria amb els tres escons que té ara. Segons l’enquesta, ni Solidaritat ni Reagrupament no entrarien al Parlament de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any