La Gossa Sorda: ‘La il·lusió és important per a canviar les coses’

  • El grup publica el seu quart disc, 'L'últim heretge'

VilaWeb
Bel Zaballa
06.07.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La crisi econòmica, la corrupció política, la manipulació informativa, crítiques a l’església i a l’imperialisme… són els conceptes que impregnen ‘L’últim heretge’, el nou disc de la Gossa Sorda. Onze cançons i un ‘bonus track’ (sobre la història del grup), en què els cantants de Pego tornen amb lletres combatives modulades a base de ska, de rock i de reggae. Tot i que és un disc amb lletres una mica fosques, que reflecteixen un desencant social força generalitzat, els membres del grup Josep Nadal i Alexandre Seguí expliquen a VilaWeb TV que no s’hi val, a ser pessimista, i que ‘és important tenir il·lusió per a canviar les coses’. També ofereixen aquesta actuació en viu a l’Espai VilaWeb: ‘L’últim heretge’.

Aquest quart disc, en què col·laboren grups com Al Tall i Soul Atac, el dediquen, d’una banda, a Gaietà Ripoll, ‘l’últim heretge’, un mestre executat a València per la inquisició espanyola el 1826; i d’una altra, a tots els mestres i professors valencians, dels quals Nadal i Seguí destaquen la feina i el ‘contrast i distància amb la classe política del País Valencià’.

‘Tornem a insistir en les mateixes coses’, diu Seguí parlant de la cançó ‘Cavallers’, en què canten amb Al Tall sobre la situació política al País Valencià, ‘però és que no canvien i, damunt, ells t’inspiren!… Supose que hi deu haver unes altres maneres de fer cançons, però nosaltres les fem així: parlem d’allò que veiem, des de la nostra perspectiva’, precisa. I és mirant tot al voltant que els surten cançons com ‘Amèrica’, sobre ‘l’arrogància absurda dels falcons neocons’, ‘Falsos i absurds’, en què critiquen la feina de molts periodistes, ‘L’himne del desencant’, sobre la crisi i la desocupació, o la cançó que dóna títol al disc ‘L’últim heretge’, que interpreten en directe a l’Espai VilaWeb.

‘L’últim heretge’, però, és més que un disc amb cançons: inclou també un DVD amb un reportatge sobre l’enregistrament del disc, un altre sobre la història del grup, fotografies i el concert que van fer a Barcelona l’Onze de Setembre de fa dos anys. Considerats, per molts, hereus d’Obrint Pas (encara que ells se’n consideren, si de cas, nebots, i els tenen d’amics), els onze components de la Gossa Sorda arrosseguen gent de tot el país als seus concerts, gràcies a cançons compromeses, però festives, que tenen la dolçaina per marca.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any