Narcís Serra: ‘L’edifici del MNAC es troba en un estat greu’

  • El president del MNAC participà ahir en el cicle Tribuna Ateneu · Les obres d'art romànic català s'exposaran a Madrid durant uns quants mesos perquè es pugui refer una part de l'edifici

VilaWeb
Redacció
18.06.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Narcís Serra, explicà ahir a l’espai Tribuna Ateneu que l’estat de l’edifici del museu era ‘greu’ i que una part important dels recursos s’havien de destinar a mantenir-lo. ‘Ens n’hem de preocupar contínuament, va dir, i molts dels recursos que s’hi destinen podrien servir per adquirir obra nova.’ Amb tot, Serra no va parlar pas de la possibilitat d’un canvi d’espai (conferència íntegra i debat amb els assistents).

Però sí que va dir que la col·lecció del romànic català del museu s’exposaria al museu de la fundació Mapfre de Madrid a canvi d’una ‘aportació econòmica molt important’. Aquesta exposició servirà per remodelar la col·lecció i l’espai destinat al romànic, entre el novembre d’enguany i el juny del 2011.

Serra, que no parlà gens de les fusions de caixes ni del seu paper al davant de Caixa Catalunya, també va referir-se a la signatura d’un acord amb el MACBA per a definir els límits cronològics de cada museu. Amb aquest acord el MNAC podria abastar autors més moderns. De fet, Serra va expressar el desig, que considera de realització molt difícil, que el MNAC pogués tenir una mostra representativa de tres autors cabdals: Dalí, Picasso i Tàpies.

Societat civil en el creixement del museu

També va recalcar molt que el creixement futur de les col·leccions estava en la implicació de la societat civil, independentment de la política d’adquisicions del museu, que va de compres directes a patrocinis concrets o a donacions esporàdiques.

Abans-d’ahir, de fet, el museu va fer una nova adquisició: ‘Ramon Casas i Pere Romeu en un automòbil’, pintat per Casas, l’any 1901, per a Romeu, propietari del restaurant els Quatre Gats, gràcies a una donació de la Generalitat, que l’havia rebut en canvi d’un deute tributari. Finalment, Serra va dir, sense concretar més, que el MNAC lluitava ara per l’adquisició d’un retaule gòtic perquè no se’n vagi als Estats Units.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any