David Segarra: ‘Encara estic en estat de xoc’

  • Entrevista amb el periodista valencià que viatjava a la Flota per la Llibertat, acabat d'arribar d'Istambul · Relata l'atac viscut en primera persona i diu que l'actuació d'Israel l'ha obligat a comprometre's 'de per vida amb la causa palestina'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.06.2010 - 01:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El periodista valencià David Segarra, juntament amb els cooperants osonencs Laura Arau i Manuel Tapial, va arribar ahir a l’aeroport del Prat de Barcelona, procedent d’Istambul. En aquesta entrevista, enregistrada al mateix aeroport mentre esperava un nou vol cap a València, Segarra explica a VilaWeb que encara es troba ‘en estat de xoc’, després d’haver viscut l’atac de l’exèrcit israelià al vaixell d’ajuda humanitària al qual viatjava. Relata els fets viscuts en primera persona i diu també que l’actuació d’Israel l’ha obligat a comprometre’s ‘de per vida amb la causa palestina’ i que ‘el suport rebut des d’aquí ha estat fonamental’. Per a Segarra, aquests fets estan produint ‘un canvi geopolític molt important a l’orient mitjà i en el posicionament de Turquia’. 

Estirada d’orelles als governs

El periodista espera que les diverses organitzacions internacionals i també els governs dels estats facin investigacions sobre els fets i remarca que s’han atacat en aigües internacionals ciutadans de països de l’OTAN, una organització a la qual Israel no pertany. Tant Segarra com Tapial com Arau van denunciar també la ‘passivitat’ dels governs espanyol i català ‘abans, durant i depsrés de l’atac’. Per Segarra, ‘només el vice-cònsul espanyol a Turquia va preocupar-se’n’. Tapial, fins i tot, va dir que es pensarien de denunciar el govern espanyol ‘per no haver escoltat res del que li vam dir’.

Va recordar, en aquest sentit, que, abans de l’atac de la marina israeliana, van demanar als polítics que ‘si us plau fessin alguna cosa’ i van assegurar que estaven disposats que l’ONU supervisés la càrrega dels vaixells de la flota, que portaven ajuda humanitària cap a Gaza, amb l’objectiu de saltar-se el bloqueig de la franja.

‘Les noves teconolgies han impedit que guanyés la impunitat’

Tot i que s’ha destruït la gran majoria d’imatges i fotografies fetes pels periodistes presents al vaixell, Segarra destaca el paper de les noves tecnologies i dels mitjans de comunicació. ‘Aquesta vegada, Israel no ha pogut silenciar la veritat perquè es van enregistrar i emetre via satèl·lit les imatges de l’atac’. ‘Amb tot, el que ens ha passat a nosaltres és el que passa des de fa seixanta anys als palestins a Gaza’, va concloure Segarra, que va animar la comunitat internacional a forçar el desbloqueig de la franja de Gaza. A l’arribada a València, Segarra va ser rebut amb una gran festa per la família i amics.

Agraïments a Turquia

L’activista Laura Arau també va parlar (àudio) a la premsa tan bon punt van arribar a l’aeroport. Arau, com Segarra, va agrair a Turquia el suport que ha donat als cooperants en tot moment, així com a l’associació turca que va organitzar els combois solidaris amb Gaza.

Per la seva banda, Manuel Tapial va agrair (àudio) la solidaritat rebuda des de Catalunya i d’altres parts de l’estat espanyol i va animar a seguir protestant a totes les ciutats del món per la situació que viu Gaza i per denunciar l’atac de l’exèrcit israelià. Va anunciar que denunicaran de totes les formes que siguin possibles l’estat d’Israel per l’acció contra la flota i va demanar que se’ls retornin totes les pertinences que els van ser requisades i que demanaran compensacions per tot el què han hagut de sofrir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any