Geli demana refer el ‘pacte constitucional’ si el TC tomba l’estatut

  • El PSOE nega que hi hagi diferències amb el PSC sobre la renovació del TC · Zapatero no es compromet a renovar tot seguit el TC i en defensa la legitimitat · Mas replica que no té legitimitat perquè actua 'dividit, barallat i mediatitzat'

VilaWeb
Redacció
22.04.2010 - 17:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La consellera de Salut, Marina Geli, va dir que caldria refer la constitució espanyola en el cas que el Tribunal Constitucional (TC) acabi dictant una sentència desfavorable a l’estatu. Ho va dir ahir en una conferència titulada ‘El paper de la política en el canvi de paradigma: el protagonisme de les polítiques socials’ (conferència i debat, vídeo) al Tribuna Ateneu, on també va alertar alertat de les conseqüències desfavorables que suposaria ara haver de triar enrere la Llei d’educació o el nou sistema de finançament, punts inclosos en l’estatut vigent, ‘votat pel poble de Catalunya i que no ha suposat cap problema per l’estat espanyol’.

Marina Geli avisa que l’estatut no ha suposat cap trencament ni cap crisi amb l’estat espanyol. Per això, especifica que aquest va ser un text creat precisament per buscar un encaix de Catalunya dins de l’estat.

En el mateix sentit, Geli descarta la via de l’independentisme en tant que creu que és una ‘minoria’ qui pensa d’aquesta manera. Geli afirma que la majoria de la gent ‘no vol marxar d’Espanya’ perquè hi té molts lligams.

El PSOE nega que hi hagi diferències amb el PSC sobre la renovació del TC

El ministre espanyol José Blanco va negar que hi hagués diferències entre PSC i PSOE en aquest punt, per molt que, fa pocs dies, es vagi alinear amb Rajoy, contra la renovació dels magistrats.

Ahir el coordinador de diputats i senadors del PSC i membre de la direcció del partit, Francesc Vallès, va dir que els vint-i-cinc diputats del PSC votarien al congrés allò que aprovés el parlament, tocant a la renovació del Tribunal Constitucional espanyol. I José Montilla no va descartar que tripartit i CiU portessin aquesta iniciativa a la cambra baixa espanyola (àudio).

En unes declaracions a la SER, Montilla va dir que els vint-i-cinc diputats del PSC al congrés no votarien una iniciativa presentada per un grup, sinó la que presentés el conjunt de partits catalans. Sobre aquesta qüestió, Francesc Vallès va obrir la porta a la possibilitat que els diputats dels socialistes catalans no fessin pinya en aquesta votació amb e PSOE, si els socialistes espanyols es negaven a renovar ara els membres del TC que ja han acabat el mandat.

Zapatero no té intenció de renovar el TC de seguida

De moment, no sembla que el PSOE tingui la menor intenció de sumar-se a la demanda de renovació del tribunal. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero va dir ahir, durant la sessió de control del  congrés espanyol, que la incapacitat del TC d’emetre una sentència no en feia més urgent la renovació: ‘Tan urgent és avui com fa un mes com ho serà d’aquí a dos mesos’, va dir, a més de defensar la ‘plena legitimitat’ del constitucional.

Mas replica que el TC no té legitimitat perquè actua ‘dividit, barallat i mediatitzat’

El president de CiU, Artur Mas, va dir ahir en una rèplica a Zapatero que el TC tenia legalitat perquè el cobria el marc legal, però no ‘legitimitat’, que és una cosa que ‘s’ha de guanyar cada dia, i actualment es troba dividit i barallat internament, mediatitzat pels partits polítics d’àmbit estatal i, a més, amb alguns membres que tenen el mandat caducat’. Com que Zapatero també havia dit que els magistrats del TC tenien ‘plena legitimitat’ per a dictar sentència sobre l’estatut, Mas li va demanar que tingués en compte ‘que l’estatut havia estat votat pel poble de Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any