Fer visible el cànon

  • La Institució de les Lletres Catalanes llança el projecte 'La tradició literària catalana'

VilaWeb
Redacció
19.03.2010 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Institució de les Lletres Catalanes ha fet públic un projecte important, ambiciós, per a fixar la mirada d’avui sobre la literatura catalana, per a fixar (o ‘visibilitzar’, com diuen els de la Institució) el cànon literari català. La setmana entrant es farà circular un qüestionari per a esbrinar quins són els autors i les obres de referència de la literatura catalana. El rebran uns dos mil especialistes del món acadèmic, educatiu, escriptors, editors, llibreters, crítics literaris… Si el respon un 10% dels enquestats, el resultat ja serà el de més abast que s’hagi fet mai.

El director de la Institució, Oriol Izquierdo, ha explicat que el qüestionari sobre la tradició literària catalana neix d’una necessitat de fixar-ne els referents. Segons ell, és una evidència que no hi ha una llista d’acceptació àmplia. Ho demostra que, quan s’inaugura una biblioteca, el bibliotecari telefoni a la Institució per demanar la llista de clàssics de la literatura catalana que no poden faltar. També ho demostren les apassionades discussions de les comissions d’educació a l’hora d’escollir les lectures obligatòries i recomanades. Diu Izquierdo: ‘En aquestes reunions es dóna per fet el cànon, però, només és una suposició’.

Continua: ‘Les obres i autors de referència no són visibles. Tenim molts dubtes i molta inseguretat a l’hora de dir qui són, aquests autors i aquestes obres. Doncs la nostra feina és copsar aquests indicis i donar-hi resposta.’

Metodologia: el qüestionari

D’entrada el qüestionari demana que sense pensar-s’ho gaire hom proposi deu obres i deu autors que consideri fonamentals de la literatura catalana. Després, amb més tranquil·litat, que reflexioni sobre la literatura clàssica (tots els autors nascuts i morts abans del 1920) i els moderns (els autors nascuts després del 1920 i els pocs que van néixer abans, però que encara són vius). Dels clàssics, en demana una llista de 20 autors i 20 obres de referència. Després, que proposi autors i obres clàssics per gèneres (narrativa, poesia, teatre, assaig, memòries); per territoris i per períodes. En l’apartat de literatura catalana actual demana quinze títols de referència i, després, una relació per gènere i territoris.

També demana cinc títols literaris fonamentals escrits per dones; i els referents de la literatura infantil i juvenil; algunes traduccions de referència (‘L’Odissea’ de Carles Riba n’és una) i els títols que hom proposaria als estudiants de primària, secundària i batxillerat.

Els qüestionaris demanen dades de l’enquestat (sexe, procedència, etc.), sota garantia d’una anonimat estricte.

Precedents del qüestionari

El més recent dels precedents de qüestionari, el va fer el diari El País en ocasió de la Fira del Llibre de Frankfurt, amb la cultura catalana de convidada d’honor. I la revista Serra d’Or ha anat enquestant periòdicament alguns a personatges. Però el de la Institució vol tenir un gran abast i ser el primer en aquest aspecte.

El mes de juny es presentaran les primeres conclusions del qüestionari. Es farà coincidir amb la presentació del número 6 de la revista Cultura, que reflexionarà sobre la transmissió de la tradició literària. ‘El procés l’engegarem, diu Izquierdo, però no és forçós que s’hagi de tancar. Segurament que valdrà la pena que el projecte continuï, i que l’enquesta es torni a fer cada quatre anys o cinc.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any