Delta 0 nega descoordinació en l’incendi d’Horta però admet que no era al centre de control durant la tragèdia

  • Lamenta que se'l jutgi i diu: 'Des d'aquell dia no he deixat de pensar què vàrem fer de diferent i no he cap trobat resposta' · El subdirector dels Bombers diu que Horta és un 'sever toc d'atenció' i proposa un pacte nacional per la seguretat · Els BRIF de l'Aragó diuen que van marxar perquè la zona no era segura

VilaWeb
Redacció
01.03.2010 - 19:02

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cap de guàrdia de l’incendi d’Horta de Sant Joan, Carles Font, Delta 0, ha negat avui en la seva compareixença a la comissió d’investigació parlamentària de l’incendi que hi hagués hagut descoordinació en les tasques d’extinció, però ha admès que en el moment en què el foc va atrapar un grup de bombers causant la mort de cinc d’ells no era al Centre de Comandament Avançat (CCA).

Delta 0 ha explicat que hi va haver un increment real del foc a les 15.30 i que abans de canviar l’estratègia va voler fer una inspecció ocular desplaçant-se amb cotxe per buscar una millor visibilitat per coordinar el ‘nou incendi’. ‘El vent anava en direcció contrària als bombers desplegats’, ha explicat per justificar la decisió, que implicava abandonar el centre de control (CCA).

Segons que ha explicat, durant aquest desplaçament va topar-se amb uns veïns que van demanar auxili. Una parella d’ancians es trobaven a l’interior d’una masia propera i va anar a evacuar-los. ‘Va ser una causa sobrevinguda’, ha argüit. Aquests fets van coincidir amb l’atrapament mortal del grup de bombers que van patir la tragèdia, els GRAF Lleida.

Tot amb tot, Delta 0 ha explicat que tot i haver abandonat el CCA, el cap de l’operatiu en qualsevol incendi també pot dirigir l’estratègia des d’un vehicle terrestre, aeri, o en el punt de trànsit. ‘No hi va haver cap mena de descoordinació’, ha dit, i ha afegit que el comportament de l’incendi va sorprendre tothom i va superar ‘les lleis de la física i la termodinàmica’. ‘No he deixat de repassar què vàrem fer de diferent en aquell foc, i no he trobat resposta’, ha dit. Ha admès, això sí, que al cotxe portava una emissora sense escànner, per la qual cosa no podia seguir totes les converses.

El cap de guàrdia de l’incendi també ha reconegut finalment que cal millorar els mecanismes d’informació als responsables polítics durant els incendis perquè, segons que ha explicat, aquesta comunicació, igual que la que hi va haver amb col.lectius aliens als bombers com les Agrupacions de Defensa Forestal i Protecció Civil, va fallar.

‘Víctima d’un judici públic i de cruels mentides que dificulten saber la veritat’

Font també ha lamentat haver estat ‘jutjat públicament’ i ‘víctima de cruels mentides que dificulten saber la veritat’. Clarament dolgut, també ha reclamat rigor informatiu i ha refusat les imatges i gravacions que han difós alguns mitjans de comunicació perquè les ha considerades ‘una falta de respecte’ per a les famílies dels bombers.

Un cop acabada la compareixença, una cinquantena de bombers han aplaudit Delta 0, visiblement afectat, als passadissos del parlament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any