Hereu cerca suports per concretar la proposta dels Jocs d’hivern

  • Proposa Barcelona per als Jocs del 2022 · ERC critica la manera com s'ha fet l'anunci · ICV demana uns Jocs sostenibles i CiU diu que donarà suport a la candidatura · Montilla aplaudeix la 'magnífica iniciativa'

VilaWeb
Redacció
13.01.2010 - 10:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Volem reviure el somni olímpic’, va dir ahir el batlle de Barcelona, Jordi Hereu, quan va presentar la proposta de candidatura Barcelona-Pirineus per als Jocs Olímpics d’hivern del 2022, ara que Saragossa ha deixat Lleida fora de l’altra candidatura estatal, la de Jaca, i que Madrid va fracassar amb els Jocs d’estiu del 2016. Hereu cerca suports, però ha començat per no pactar la candidatura amb els altres partits del consistori, que aplaudeixen la iniciativa però critiquen el moment i les maneres com s’ha plantejat.

Segons Hereu, el llegat dels Jocs del 1992, dels quals el 2022 es complirien trenta anys, serà la clau de l’èxit de la candidatura. El batlle n’ha defensat la viabilitat, remarcant que el Comitè Olímpic Internacional aposta cada vegada més per concedir l’organització dels Jocs d’hivern a grans ciutats que tenen les instal·lacions ‘a una distància mitjana’. Aquesta distància, la de les pistes d’esquí pirinenques, no és inferior a cent quilòmetres, però Hereu insisteix que ‘la distància i el temps són relatius’. Pensa que, d’aquesta manera, el país quedaria integrat en aquesta candidatura.

Tot el Pirineu?

Ara, no ha concretat encara si tot el Pirineu català hi estaria representat, tant l’Occidental, que optava amb Lleida a integrar-se a la candidatura de Saragossa-Jaca, com l’Oriental. ‘Tot el Pirineu ha estat representat’, ha dit. Hereu ha parlat amb el batlle de Lleida, Àngel Ros, que ha donat suport a aquesta candidatura. En aquesta candidatura no hi podrà ser Andorra, perquè, tal com ha dit Hereu, no es pot plantejar conjuntament una candidatura amb el Comitè Olímpic d’un altre estat.

El gruix de les proves, al Pirineu

El gruix de les competicions, doncs, es faria al Pirineu, tot i que encara no s’han decidit les seus, i Barcelona seria l’escenari de les cerimònies d’inauguració i de clausura i de tres competicions: el patinatge, el curling i l’hoquei gel.

Un altre possible inconvenient per a Barcelona-Pirineus 2022 serien les condicions climatològiques, ateses les dificultats que alguns anys tenen les pistes d’esquí del país per garantir un gruix de neu apte per l’esquí. ‘Es pot garantir que hi haurà neu suficient. No hi ha cap dubte que n’hi haurà, perquè la tecnologia avança molt’, ha dit Hereu.

Montilla aplaudeix la ‘magnífica iniciativa’

El president de la Generalitat, José Montilla ha qualificat de ‘magnífica iniciativa’ i ‘d’objectiu ambiciós’ la candidatura de Barcelona amb els Pirineus als Jocs Olímpics d’hivern de 2022. El president no ha volgut concretar encara quina serà la implicació de la Generalitat en el projecte. Respecte si, amb l’anunci, el PSC de Barcelona reeditava l’aposta per vincular el creixement de la ciutat amb grans esdeveniments, cosa que després del Fòrum de les Cultures Hereu havia descartat, Montilla ha evitat fer cap declaració i ha emplaçat a la federació barcelonina.

Esquerra critica la improvisació i el model ‘esgotat dels anys noranta’

El president del grup municipal d’Esquerra, Jordi Portabella, ha celebrat la proposta però ha criticat que Hereu hagi fet l’anunci de manera ‘improvisada i unilateral’ i és que ‘ni la Generalitat ni els ajuntaments del Pirineu no en sabien res’. Per a Portabella, el batlle hauria d’haver comptat amb la resta d’institucions per anunciar ‘aquesta qüestió de país’. A més, considera que la proposta ‘de recuperar una idea d’èxit del 92’ i, per tant, de repetir un model ‘esgotat i caducat dels anys vuitanta i noranta’, denota ‘manca de model i d’imaginació per a fer front al segle XXI’.

Finalment, Esquerra també ha afirmat que uns Jocs Olímpics d’hivern es contradeien amb la defensa d’un model de desenvolupament sostenible, tant pel que fa als desplaçament com pel model d’urbanització i d’energia que suposarà, tenint en compte que la majoria d’activitats no es faran a Barcelona. ‘Que a ningú se li acudeixi de posar una pista d’esquí a Montjuïc, perquè en el segle de la sostenibilitat això seria una aberració’, ha dit Portabella.

Tot amb tot, el cap d’Esquerra a Barcelona ha celebrat que es facin els Jocs d’Hivern si això serveix per cohesionar el país, millorar les infrastructures entre Barcelona, Puigcerdà i Andorra i promociona el turisme.  

CiU donarà suport a la candidatura però alerta que la prioritat ha de ser lluitar contra la crisi

El grup municipal de CiU donarà suport a la candidatura, segons que ha anunciat avui el president Xavier Trias, que ha afegit que, tanmateix, la prioritat actual de la ciutat no eren els jocs sinó lluitar contra la crisi.

CiU vincula l’anunci d’Hereu amb l’enquesta feta pública avui per la federació nacionalista, que dóna quatre regidors més a CiU que no al PSC: ‘Necessiten fer anuncis i demostrar lideratge perquè saben que perden’, han dit fonts de CiU a VilaWeb. Però tot i això, CiU no s’oposarà a la candidatura, tot el contrari: ‘Trias sempre ha dit que no era contrari als grans esdeveniments i donarem suport a aquest perquè entén que unes Olimpíades així són bones per a la ciutat i per al país’, han dit fonts de CiU, que també han insistit que la ciutat tenia cent mil aturats.

ICV demana que es faci de manera sostenible

El segon tinent de batlle de l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, ha aplaudit l’anunci d’Hereu, en considerar que els Jocs Olímpics poden ser un element de vertebració del país. ‘Ens fa il·lusió i tenim ganes d’organitzar aquests jocs’, ha dit Gomà. Segons el dirigent d’ICV a Barcelona, la sostenibilitat serà una de les seves prioritats en aquesta candidatura, i en aquest sentit ha demanat que totes les enginyeries necessàries per a garantir l’existència de neu al Pirineu hauran de treballar amb el compromís de ser sostenibles. 

La CUP considera l’anunci una ‘nova aposta per la Barcelona aparador’

Per la seva banda, la CUP de Barcelona ha dit que l’anunci d’Hereu era ‘una nova aposta per la Barcelona aparador’ i també ‘un menyspreu a les necessitats veïnals’. Al seu parer, el projecte suposaria ‘una altra ofensiva urbanística’ que fomentaria l’especulació i perjudicaria la cohesió veïnal i ha considerat l’anunci d’Hereu com ‘una fugida endavant per tal de guanyar terreny davant el descrèdit de la seva política i els mals auguris que li apunten les enquestes electorals als comicis de 2011’.

Competència amb Saragossa

Barcelona competirà amb Saragossa-Jaca per ser la candidatura estatal per als Jocs del 2022. El Comitè Olímpic Espanyol decidirà el juny del 2013 quina serà la candidatura elegida. La ciutat de Jaca ja ha optat tres vegades a ser la seu dels Jocs d’hivern, sense èxit. Aquests últims mesos Lleida havia provat de convèncer Saragossa de fer una candidatura conjunta, incloent també Andorra, que impliqués tot el Pirineu. Però no en va reeixir i el batlle, Àngel Ros, ja va insinuar que el Pirineu català es plantejaria de presentar una candidatura pròpia.

Lleida, Aran i la Seu d’Urgell s’apunten a la candidatura

El batlle de Lleida, Àngel Ros, s’ha mostrat satisfet per l’anunci d’Hereu i ha explicat que negociava amb el batlle de Barcelona perquè Lleida fos una de les seus dels Jocs d’hivern. També el síndic d’Aran, Francés Boya, ha felicitat Barcelona i ha dit que volia formar part de la candidatura perquè la Val d’Aran ‘ofereix condicions òptimes per a acollir competicions i proves olímpiques’. També la Seu d’Urgell s’ha ofert a ser una segona seu dels Jocs, segons que ha anunciat el batlle de la ciutat, Albert Batalla. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any