Les Primeres Jornades d’Estudis sobre el Pla d’Urgell tanquen amb importants aportacions

  • Es recolliran en una publicació

VilaWeb
Redacció
17.11.2009 - 08:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà va celebrar el passat dissabte, dia 14, a Golmés, les Primeres Jornades d’Estudis. I ho va fer amb aportacions singulars com l’exposició sobre el paleocanals de la plana d’Urgell o la catalogació dels escriptors del Pla d’Urgell del segle passat i l’actual. Jordi Soldevila, director del Mascançà, va destacar la “qualitat i quantitat de les ponències” que es recolliran en una publicació.I es que aquesta jove entitat té previst reunir tots els estudis en una publicació científica que miraran de que tingui continuïtat anual. Un any es nodriria amb els treballs presentats en les Jornades d’Estudis, que tindran periodicitat bianual, i l’altre amb aportacions diverses.

Per altra banda Soldevila ha destacat tant l’assistència de públic a les ponències com la col·laboració de l’Ajuntament de Golmés, amb els seu alcalde, Josep Maria Palau, al davant, qui, a més, va fer de guia de la visita pel nucli antic de la població.

Paleocanals

Entre les ponències presentades destaca la d’Antoni Mayoral sobre els paleocanals de la plana d’Urgell. Es tracta de “lleres de rius fosilitzades” que han emergit per l’acció d’altres rius que les “han netejat” i deixat al descobert, segons Mayoral. Són els petits tossalets de sauló que es poden veure encara entre les zones transformades agràries de Bellvís, Linyola; Termens i Vallfogona de Balaguer (Noguera) i Vilanova de la Barca (Segrià) i que són formacions úniques a Catalunya. I es que, segons ha explicat Mayoral, no es tracta només de la formació geològica si no de la fauna i flora que hi viu, pràcticament única a Catalunya. El botànic ha destacat que hi viu una “comunitat vegetal nova” amb la presència de “40 herbes petites diferents, en un metre quadrat de sòl” o animals peculiars com les vespes de terra, aranyes críptiques o llagostes.

Mayoral també ha destacat que en aquestes roques que són els paleocanals es detecta el 40% de les plantes superiors del Pla d’Urgell.

Escriptors

Una altre estudi presentat és la catalogació i generació d’un cànon dels escriptors del Pla d’Urgell dels segles XX i XXI, per part dels professors Josep Camps i Francesc Foguet.

Segons ha explicat Camps, han fet una primera “cartografia” dels escriptors de la comarca que han contribuït a crear “un imaginari del Pla d’Urgell”. Es tracta d’un procés obert que ha agafat com a base la secció local de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila de Mollerussa i que del dissabte ençà ja ha comptat amb noves aportacions. Alhora s’ha creat un cànon d’autors que té com a referents, en l’apartat de la poesia, a Maria Mercè Marçal i Josep Borrell, i en el de la narrativa a Francesc Pascual i Joan Francesc Dalmau. Camps ha explicat que s’han triat per la seva qualitat literària i el reconeixement mitjançant premis a i altres distincions. També s’ha inclòs un tercer grup que serien autors de fora del Pla d’Urgell però que en parlen en la seva obra com Valeri Serra i Boldú, Josep Vallverdú, Isidor Cònsul, Vidal Vidal, J.B. Xuriguera, Joan Bellmunt o Domènec de Bellmunt, entre altres.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb la comarca o d’interès general al Fòrum del Pla d’Urgell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any