Wave: entre el fòrum, el wiki, el correu electrònic i l’escriptori web

  • L'última sorpresa de Google es comença a escampar per la xarxa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.11.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Wave (vídeo) és l’última sorpresa de Google. És tan sorprenent que fins i tot costa de definir. És obra dels germans danesos Lars i Jens Rasmussen, que idearen Google Maps i que asseguren que canviarà internet; cau a mig camí dels fòrums de sempre, els wikis, el correu electrònic, la missatgeria instantània i, potser, fins i tot dels escriptoris web. De moment no és obert a tothom, sinó únicament als qui hi són convidats. Però ho podeu sol·licitar.D’entrada, quan accediu a Google Wave, veureu una interfície que recorda la del GMail, amb una barra d’eines a i els contactes a l’esquerra i un cos central on s’apleguen els missatges, anomenats ‘wave’, ona en anglès. Però Wave va molt més enllà del correu electrònic. Cada ona és com una mena de correu electrònic col·laboratiu, instantani, que poden construir a la vegada qui l’ha començat i tothom a qui va adreçat.

En això s’assembla als wikis: tothom que forma part d’una ona la pot escriure, retocar i comentar. Però, a diferència dels wikis, no cal actualitzar la pàgina per veure els canvis fets pels altres usuaris. De fet, és tan immediat que es pot veure com van apareixent les lletres a mesura que els altres les escriuen o les esborren; cada lletra que s’escriu s’envia a la xarxa. És, doncs, ideal per fer documents o textos entre uns quants internautes.

També us pot resultar útil per a fer pluja d’idees, compartir fotografies, treballar en grup en general o, fins i tot, jugar. Però aquesta interactivitat immediata encara va més enllà, amb les extensions, aplicacions en javascript que podeu instal·lar a la interfície, podeu ampliar les possibilitats de Wave. Podeu editar mapes de Google maps, fer videoconferències, rutes de viatge, etc. I qualsevol amb prou coneixements tècnics pot fer extensions noves.

Els germans Rasmussen diuen que Wave serà el successor del correu electrònic, que el deixarà obsolet. Però, ara com ara, no és fàcil de fer servir. I no perquè no sigui intuïtiu, sinó perquè té tantes possibilitats que costa d’arribar a fer-se la idea de com treure’n profit. Per això fins i tot se n’ha publicat una guia força completa que us podeu descarregar (pdf, en anglès).

Sigui com sigui, Wave ha desvetllat moltes expectatives. Ja fa temps que va sortir i que se’n parla entre especialistes d’internet, però com que no hi pot accedir tothom ha anat de boca en boca a poc a poc. Ara cada vegada hi ha més usuaris que hi tenen un compte i comença a sortir dels cercles més reduïts. Tot i amb això, hi ha qui no té paciència i, com que no vol esperar una invitació, és capaç de comprar-la per internet. A Ebay hi ha força internautes que en venen.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
‘The Complete Guide to Google Wave’ (pdf).
CNN: ‘The genius brothers behind Google Wave’.
Més notícies, a VilaWeb Tecnologia i Ciència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any