Els estranys resultats electorals en algunes poblacions basques aixequen sospites

  • En poblacions amb forta presència de l'esquerra independentista Iniciativa Internacionalista no té cap vot

VilaWeb
VilaWeb
EL CAS CURIÓS D'AMEZKETA

A la petita població d'Amezketa, a Guipúscoa, hi ha hagut sempre una forta presència de l'esquerra independentista i sovint les candidatures abertzales que s'han pogut presentar als comicis han guanyat les eleccions. A les europees de l'any 1999, Euskal Herritarrok va guanyar les eleccions amb el 57% dels vots (327 vots) i a les de l'any 2004, amb l'esquerra abertzale il·legalitzada, les va guanyar el PNB amb 94 vots. Això sí, el 45% dels vots foren nuls (142) i hi va haver un 61% d'abstenció. Enguany, en canvi, la llista més votada a Amezketa ha estat la del partit trotskista POSI amb 113 vots, mentre que Iniciativa Internacionalista, l'única candidatura abertzale present a aquestes eleccions, no n'ha tret cap. El POSI, per la seva banda, no havia obtingut mai cap vot en les anteriors eleccions a Amezketa.

Redacció
09.06.2009 - 12:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Iniciativa Internacionalista (II) ha denunciat una ‘possible tupinada de proporcions històriques’, que, segons la coalició, els ha restat ‘milers de vots’ a les eleccions europees. El cert és que en no pas menys de vint-i-quatre poblacions amb una forta presència de l’esquerra independentista, II no ha tingut cap vot. També sobta l’augment de vots nuls i en blanc. El diari basc Gara publica un article en què constata aquestes irregularitats.Segons que explica l’article de Gara, la candidatura POSI ha obtingut 113 vots a Amezketa, mentre que II no n’ha tingut cap, segons el còmput del ministeri espanyol d’Interior. Aquestes dades han fet aixecar sospites, atesa la forta presència de votants de l’esquerra independentista. El diari Gara publica que hi ha no pas menys de mil vuit-cents vots a tot el País Basc que els interventors d’II van comptar com a seus i, tanmateix, en l’escrutini oficial, fet pel ministeri espanyol d’Interior, han estat sumats a unes altres candidatures. Aquestes dades, segons Gara, han estat contrastades.

L’article afegeix que l’error no s’ha comès a l’hora de comptar els vots, sinó a l’hora d’informatitzar les dades. La primera de les irregularitats que han estat detectades fan referència al nombre assignat a la candidatura d’II: mentre que en les paperetes i en les llites de candidatures registrades se li atorga el nombre 31, en els impresos de les actes d’escrutini aquest número correspon a Democracia Nacional. Anomalia que, segons Gara, ha fet que molts vots independentistes hagin estat sumats als del partit d’ultra-dreta espanyol, que ha triplicat els seus vots al País Basc (73 a Soraluze, 53 a Legazpi i 78 a Villabona).

Però aquestes no són les úniques anomalies detectades. En efecte, en alguns municipis bascos, llistes com les d’Union Nacionalista Asturiana, Movimiento Social Republicano, POSI, UCE o SAIN han estat la força més votada.

També s’han denunciat anomalies fora del País Basc

Fora del País Basc, també han estat denunciades algunes irregularitats. Amb tot, és ben difícil de poder demostrar-les. II demana la col·laboració de la ciutadana i convida tots aquells que hagin observat irregularitats a enviar un correu electrònic per informar-ne (web@iniciativainternacionalista.org). És per això que el grup de suport dels Països Catalans a la candidatura ha enviat un comunicat en què fa una crida perquè els representants provincials d’II-SP, acompanyats d’apoderats, vagin demà als recomptes i comprovin, d’una banda, que el nombre de vots obtinguts coincideix amb els atribuïts a les actes, d’una altra, que els vots en blanc coincideixen a les actes i al recompte provincial i també que revisin els vots nuls.

Enllaços
Web d’Iniciativa Internacionalista.
Gara: Constatan desviaciones de votos de Iniciativa Internacionalista en al menos 24 localidades vascas.
Comunicat d’Iniciativa Internacionalista.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any