A judici quatre mossos acusats d’agredir un detingut

  • Els fets foren enregistrats per una càmera · El fiscal demana cinc anys i nou mesos de presó per als policies

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.05.2009 - 10:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quatre mossos d’esquadra, entre ells un caporal, són jutjats des d’avui per haver agredit suposadament un detingut a la sala d’escorcollament de la comissaria de les Corts de Barcelona. Els fets foren enregistrats per una càmera oculta de la divisió d’afers interns. El fiscal demana que se’ls condemni a cinc anys i nou mesos de presó per un delicte de falsedat documental, un altre contra la integritat moral i una falta de lesions.En concret el fiscal demana que es condemni a cadascun dels agents a un any i tres mesos de presó i tres més d’inhabilitació pel delicte contra la integritat moral, a una multa de 1.200 euros per la falta de lesions i a quatre anys i mig de presó, cinc més d’inhabilitació i una multa de 8.400 euros pel delicte de falsedat documental.

També sol·licita que se’ls condemni a indemnitzar a Ruben amb 650 euros per les lesions, amb 960 euros per les seqüeles i amb 9.000 euros més pels danys morals. D’aquesta multa haurà de respondre la Generalitat com a responsable civil subsidiària.

Els encarregats de jutjar els quatre mossos seran tres dels magistrats de la secció setena de l’Audiència de Barcelona, però l’expectació mediàtica ha obligat a celebrar la vista en una de les sales de jurat del Palau de Justícia.

L’advocat de dos dels quatre mossos ha negat que els seus clients cometessin cap dels delictes de què els acusa el fiscal. El lletrat Carles Monguilod ha explicat abans d’entrar a l’Audiència de Barcelona, on es fa el judici, que les imatges i l’atestat policial recullen l’agressió de la víctima als agents, fet que justifica que el reduïssin. També ha recordat que el detingut era una persona violenta que s’havia encarat amb els agents i havia trencat ‘no un sinó dos cotxes patrulles’.

El lletrat ha admès que les imatges captades per la càmera oculta instal·lada per la divisió d’afers interns ‘criden l’atenció’ si no s’és policia i ha posat en dubte la legalitat de les mateixes, ja que les càmeres van ser instal·lades sense cap permís judicial i han gravat centenars de registres corporals sense que ni agents ni detinguts ho sabessin.

Si bé ha demanat la nul·litat d’aquesta proba al Tribunal Constitucional, Monguilod ha dit que els seus clients no volen suspendre el judici perquè han passat per un ‘calvari judicial’ i estan segurs de la seva innocència. A més, ha recordat que van estar un any suspesos de sou i feina mentre s’instruïa el cas.

Els fets que es denuncien

En l’escrit d’acusació, el fiscal explica que, la matinada del 31 de març del 2007, una patrulla dels mossos d’esquadra va anar a la cruïlla entre els carrers Àvila i Tànger de Barcelona, després de ser alertats per un home a qui, suposadament, Ruben P. (el denunciant) havia agredit i insultat. Com que es va negar a identificar-se, va ser portat a la comissaria de les Corts per fer-ho tal com marca la normativa. El denunciant es va encarar i empentar amb un mosso i el van detenir per un delicte d’atemptat a l’autoritat que va ser convertit en falta pel Jutjat d’Instrucció número 8 de Barcelona, que porta les actuacions a principis d’abril del 2007.

Com a pas previ a engarjolar-lo, el caporal José David L.P. i els agents Christian B.F., Adrian L.P. i Víctor A.B. van traslladar Ruben a la sala d’escorcollament, on la divisió d’afers interns dels mossos havia col·locat una càmera oculta, car havien rebut força queixes d’agressions i maltractaments a detinguts.

Tenint en compte aquestes imatges i la declaració de la víctima, la Fiscalia considera provat que els policies ‘amb intenció de vexar i degradar la dignitat com a persona del detingut’ li van donar nombrosos cops de puny i puntades de peu, a més de riure’s d’ell.

En concret, el fiscal considera que el caporal li va donar fins a sis cops, a més de treure-li una sabata, mentre que la Adrian L.P. va donar-li un cop amb el peu a l’abdomen donant-se impuls, i els altres també van agredir-lo quan estava al terra o el van arrossegar.

Com a conseqüència d’aquests fets, la víctima va patir un traumatisme cranioencefàlic, que li va fer perdre el sentit, com també nombroses contusions i hematomes.

Posteriorment, els quatre acusats van falsificar un atestat on explicaven que havia estat el detingut que es va posar ‘agressiu’ dins de la sala i va començar a provocar als agents fins el punt d’agredir un d’ells donant-li un cop a la cara i una puntada de peu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any