L’editorial A contra vent recupera el gran periodisme oblidat de la República

  • Ha publicat un epistolari de Just Cabot i un llibre de contes humorístics d'Àngel Ferran

VilaWeb
Redacció
08.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Quim Torra és advocat i autor del llibre ‘Periodisme? Permetin! La vida i els articles d’Eugeni Xammar’ (Símbol Editor). La preparació del llibre, a més d’aprofundir en la figura del gran periodista que fou Xammar, també li va permetre d’entrar a molts arxius i d’endinsar-se en el periodisme literari català dels anys vint i trenta. ‘Vaig quedar enamorat, diu, d’aquells periodistes, de com escrivien, de la seva independència, de la seva valentia.’Continua: ‘I vaig adonar-me que hi havia una altra literatura, que no se’ns havia ensenyat, ni estudiat com es mereixia.’ Aquest va ser el punt de partença de la fundació, el juny del 2008, d’A contra vent, amb la voluntat de recuperar els grans periodistes de l’època de la república i, d’aquesta manera, convertir l’editorial en un referent del periodisme literari català. Seguint aquesta línia han aparegut els dos primers títols: ‘El periodisme silenciat: Just Cabot. Vida i cartes de l’exili‘ a cura de Valentí Soler i ‘Big Jack, el sanguinari‘ d’Àngel Ferran, amb un apunt biogràfic de Montserrat Lunati. Com que són personatges desconeguts de la majoria de lectors d’avui, els volums inclouen una aproximació literària i històrica dels personatges, en general en forma d’epíleg.

Just Cabot (Barcelona, 1899 – París, 1961) va ser un dels periodistes de referència de l’època de la República: redactor en cap del diari la Publicitat, va dirigir el setmanari Mirador (per molts, la millor revista cultural de la història del periodisme català). El llibre aplega cinquanta-quatre cartes que Cabot va escriure des de l’exili, entre el 1940 i el 1961, i que són introduïdes per un retrat fictici del personatge.

Àngel Ferran (Palafrugell, Baix Empordà, 1892 – Tolosa, Llenguadoc, 1971) va treballar a la Publicitat i va conrear el conte i la narració humorística en publicacions com la revista satírica El Be Negre, una selecció de la qual es reuneix al volumet ‘Big Jack, el sanguinari’, títol d’un dels contes.

Quim Torra ha explicat a VilaWeb que la seva idea no era pas de circumscriure’s a l’època de la república, sinó de mirar enrere, a l’època que sigui. Pretén recuperar continguts de les revistes de l’exili, i també traslladar-se a final del segle XIX: un dels projectes en què treballa és l’edició d’un plec de reportatges de guerra escrits el 1878 pel periodista Sadurní Ximènez (Maó, Menorca, 1853 – París, 1933), possiblement un dels primers periodistes de guerra que es van fer a Catalunya. Però també té la intenció de publicar el treball de periodistes vius.

A la web d’aquesta editorial Quim Torra ofereix dos espais de gran interès (que s’aniran ampliant amb el temps): ‘Mirador Xammarià‘ i ‘Bengales de guerra‘ (nom tret de la columna periodística que escrivia el periodista i escriptor Josep Maria Francès), amb la pretensió d’aplegar un corpus antològic de grans periodistes, una bona part dels quals seran futures ‘víctimes’ d’A contra vent, segons que explica Torra mateix.

Entre els volums que es materialitzaran aquest 2009, subratllem ‘La Barcelona pecadora’, un recull dels reportatges sobre la Barcelona dels anys trenta escrits per Domènec de Bellmunt, a cura de Francesc Canosa, professor de la URL, volum que apareixerà el mes de febrer; i, cap al maig, el recull de contes humorístics de Carles Sindreu, ‘La clàxon i el camí’ del 1931, a cura de Carme Arenas.

Montserrat Serra

Enllaços
Més informació a VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any