Puigcercós presenta el seu projecte de país en base als ‘valors republicans’

  • Reivindica valors com la llibertat, la responsabilitat, la família i l'educació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
30.10.2008 - 21:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president d’Esquerra, Joan Puigcercós, ha presentat el seu projecte de país, en una conferència a l’auditori ONCE de Barcelona (vegeu-ne un resum en vídeo). Puigcercós ha reivindicat una ‘societat republicana’ basada en valors com ‘la llibertat, la família, la responsabilitat i la laïcitat política.’ Ha centrat la major part del seu discurs en l’educació i en la necessitat d’impulsar-la per a formar ‘ciutadans lliures, responsables i amb capacitat crítica.’Sota el títol ‘Una mirada republicana als valors’, Puigcercós ha explicat que el projecte d’ERC va més enllà de l’independentisme, potenciant els valors ‘socials i republicans’. ‘Necessitem posar al dia els nostres valors, amb una mirada republicana, des de l’esquerra’, ha assegurat, i ha afegit que, en temps de crisi, ‘és quan els valors, l’educació i els valors, són necessaris per tirar endavant’. ‘No podem deixar a la dreta que patrimonialitzi determinades institucions com poden ser la família o l’educació’, ha reblat.

La família

El líder republicà ha fet una clara defensa de la família com a ‘unitat bàsica de convivència’, que veu ‘massa denostada per determinades esquerres i massa monopolitzada per la dreta’. ‘No podem renunciar al seu paper de transmissió de valors’, ha assenyalat, tot i afegir que el concepte de família ‘ja no és només el concepte tradicional nuclear’, sinó que ‘ha evolucionat’. També ha advocat per la ‘responsabilitat’ com a ‘valor fonamental’ i per ‘l’educació’ com a ‘gran pilar que fonamenta una societat lliure, responsable i crítica’.

A més, creu que les famílies ‘han de recuperar el principi d’autoritat, que no d’autoritarisme’, ja que ‘els pares i mares tenen deures vers la societat i no poden delegar en aquesta tota l’educació dels fills’. De fet, Puigcercós ha carregat contra el ‘mal costum de l’esquerra’ d’una ‘nefasta concepció de l’autoritarisme’ que ha portat ‘a molts pares a no fer la seva funció educativa i a no saber dir no als seus fills’.

L’educació

Puigcercós també vol ‘recuperar l’autoritat i la disciplina’ per als mestres. ‘Cal superar el foment de la igualtat en l’educació’, perquè que ha portat a un ‘igualitarisme’ que ‘acaba igualant per baix i anul·lant les potencialitats d’aquells que són més capaços’. Puigcercós ha identificat l’educació com pilar fonamental d’una ‘societat responsable i amb esperit crític’ i ha recordat que l’escola ‘no ha de fer la feina dels pares’ en una part important de la formació dels joves.

La immigració

Pel que fa a la immigració, ha situat la cultura i la llengua catalanes com a ‘nucli de socialització’. ‘El català és un requisit per aprofundir en la llibertat dels nous catalans a partir de la igualtat d’oportunitats amb els autòctons’. Puigcercós ha rebutjat el ‘multiculturalisme’ i ha fet una aposta per la laïcitat com a ‘indispensable en una societat com l’actual’. El president d’ERC ha advocat per ‘protegir les religions’, però a partir d’una ‘esfera comuna i neutra’.

Representants polítics

Unes 400 persones han assistit a la conferència, entre les quals hi havia el vicepresident del govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, el president del parlament, Ernest Benach, i la plana major del partit. També hi havia representants d’altres formacions, com el secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, el secretari general d’UDC, Josep Maria Pelegrí i la portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras. No hi havia cap representant d’ICV ni del PP ni de Ciutadans. També hi havia representants de diverses entitats socials i econòmiques.

Futur com a candidat

Puigcercós no ha fet cap referència explícita a la seva possible candidatura per presidir la Generalitat, tot i que sí que ha fet una referència velada al seu futur. ‘Com a president d’ERC, ahir, avui i allà on em porti el futur, sempre el meu pensament, les meves paraules, les meves accions, el meu treball és i serà desenvolupar la República Catalana, que som tots, fins a la plena sobirania’. Una república, ha dit, que s’ha de ‘cimentar en valors’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any