Creadors catalans a Cibèria

  • S'estrena Ciberians, un arxiu digital de cultura contemporània del país

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
10.06.2008 - 19:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dissabte es va activar Ciberians, un magatzem de la cultura contemporània catalana que es produeix fora dels principals canals de distribució i de les grans indústries culturals del país, creat per Oriol Caba, qui, en aquesta entrevista amb VilaWeb TV, declara: ‘Una cultura potent és la que genera idees potents’. El nou arxiu, un projecte del Tigre de Cibèria amb el suport de l’Institut Ramon Llull, és format ara mateix per una quinzena de ‘ciberians’, seleccionats per la seva potència conceptual i la seva capacitat de generar un llenguatge propi. Hi ha creadors i productors culturals en els camps de l’arquitectura, la música, les arts escèniques i visuals, la interacció, la informàtica, el disseny, la televisió… Cada ‘ciberià’ disposa d’un espai propi a l’arxiu, amb una presentació en text, les dades de contacte, un recull de material de producció pròpia en diversos formats (text, imatge, so) i una videoentrevista (de deu minuts a un quart) on explica davant la càmera les motivacions, inquietuds i objectius del seu treball. La interfície de la web és en català, anglès i castellà, i les entrevistes s’han subretolat a aquestes dues últimes llengües.Cibèria?

Cibèria, pels promotors de l’arxiu, és l’espai no físic de les idees. Per això les entrevistes als quinze creadors se situen en aquest espai, lluny encara de la materialització en diferents formats d’aquestes idees i inquietuds. Amb Ciberians, de fet, es vol estudiar per què es crea i amb quina finalitat, abans que la materialització ‘perverteixi’ l’obra. I, també, possibilitar una lectura comparada i una cartografia de la cultura actual.

Origen

Ciberians és una evolució de Transports Ciberians, una iniciativa nascuda el 1998 de la reflexió d’Oriol Caba i Josep Maria Fita per expermientar amb el llenguatge de manera pròpia i sense interferències. D’aquella reflexió, en va sorgir una web i una llista de correu, Mnemònic, que difon activitats que qüestionen un tipus de llenguatge que imposa unes idees determinades.

Enllaços
Reportatges anteriors de VilaWeb Nit.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any